Årsmöte hos BLR 13/2 samt föreläsning i kost och träning

Igår gick jag, Mia och Alex på Bogesundslandets Ryttare's årsmöte. Vi är alla med och tävlar för klubben, men kanske inte så delaktiga i dess arbete. Anledning till att vi gick var trots allt att det efter mötet skulle bjudas på en föreläsning med hockeyspelaren Mats Thelin (som bland annat spelat i OS) och hans fru som är hälsopedagog, om kost och träning. Tyckte det kunde passa mig i synnerhet bra, då jag slarvar extremt mycket med kosten och en hel del med min egen personliga träning.

Vi kunde tyvärr inte stanna på hela föreläsningen, eftersom vi skulle iväg och träna Boxercise efteråt (vilket jag iaf inte hann på eftersom jag var tvungen att gräva fram min bil som plogbilarna så snällt hade plogat in ordentligt! morr...), men den del vi var på msåte jag faktiskt säga var lite långtråkig. Mycket som de sa var bra och jag kommer ta till mig en hel del, men jisses vad de kunde sväva iväg och prata länge om exempel!

Det som jag gillade var deras livscirkel som de arbetade med. Den ser ut som en tårta med tårtbitar, och hela tårtan ska motsvara livet. Det finns 3 grundbitar i tårtan, som är Mat/äta, Sömn och Träning. Resten av tårtbitarna får man fylla som man vill med det man tycker är viktigt i ens liv. Mina övriga tårtbitar har jag inte funderat så mycket på, men självklart finns där med Hästar/Ridning, Socialt (vänner och familj) och Karriär/arbete. Efter att man skrivit in sina tårtbitar ska man på en tio-gradig skala ärligt gradera var man ligger i varje tårbit idag, där 1 är dåligt och 10 är mycket bra. Jag tillexempel graderade mina basbitar såhär:

Mat - 4 , eftersom jag slarvar väldigt mycket med middagar, äter ibland sent och ibland inget alls! Frukost äter jag, men absolut inte optimalt. Mellanmål är jag också dålig på. Det jag äter är ofta enkla saker, typ mycket pasta, vilket inte heller är optimalt för mig.
Träning - 7, här har jag faktiskt höjt mig eftersom jag börjat träna lite i Åkersberga, Boxercise och Zumba, samt att jag blivit duktigare med att ofta ta trappor och ta promenader, dvs vardagsträning
Sömn - 9, jag tycker att när det gäller sömnen har jag bäst vanor! Jag lägger migg alltid långt innan tolv och sover mer än 6 timmar per natt, som är minimum enligt föreläsningen.

Här är mitt exempel:


Här ser man ju då att min cykel inte är i fas, eftersom jag ligger så olika och dåligt till både när det gäller mat och träning. Det är lätt för mig nu att se vad jag ska fokusera på. Det gäller att inte försöka ändra på allt, utan att börja med en bit i taget. Jag kommer nog att försöka bättra mig när det gäller maten till att börja med. Träningen är jag som sagt redan igång med. Denna cirkel kan med fördel uppdateras så ofta som möjligt, helst varje vecka!

En annan bra sak som de tog upp är ett Mat-schema under en vanlig dag. Mitt matschema under en vanlig dag på jobbet samt med träning/ridning efteråt bör se ut ungefär såhär:


Om jag inte har någon träning eller annan aktivitet efter jobbet, äter jag middag tidigare och skippar ett mellanmål.

Det som är viktigt att tänka på när man gör ett matschema är att man ska äta under hela dagen, med 2-3 timmars mellanrum. Man ska aldrig ens känna sig hungrig i princip, för då har det gått för långt mellan måltiderna. Sedan behöver det inte vara några stora måltider eller mellanmål, utan det kan räcka med en frukt eller en näve nötter. Tanken är att försöka hålla en jämn blodsockernivå under dagen. Jag tänker nu verkligen försöka att hålla på detta och se om jag känner någon skillnad.

Ett tips som de tog upp på föreläsningen när det gäller vilket typ av mat man ska äta för att hålla sig mätt länge, är det så kallade påstricket. Det går ut på att man ska tänka sig en påse med vatten och i det stoppar man det som man ska äta. Ju längre tid det man stoppar i tar på sig att lösas upp vattnet, ju längre tid håller man sig mätt. Tex mjukt vitt bröd löses upp ganska fort, då blir man hungrig ganska snart igen, medan knäckemackor eller ägg löses upp långsammare, vilket gör att man håller sig mätt längre. Om jag tänker efter tror jag faktiskt att det stämmer på mig iaf! Jag brukar äta gröt, men det blir jag ganska snabbt hungrig på, tillskillnad mot när jag äter kokt ägg eller knäckemackor med skinka.

En annan viktig sak som de tog upp var just hur viktigt det är med vardagsträning. Ett mått man ska gå efter är att gå 10 000 steg per dag minst! Jag tror jag har en stegräknare någonstans som jag ska leta reda på, det vore intressant att se hur många steg man går per dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0