Bloggpaus

Några av mina favvoritbloggare har nyligen tagit bloggpaus, vilket jag också kommer att göra. Dock bara för en kort period, och jag kommer säkert att blogga lite om jag känner för det iaf :)

Anledningen är att jag inte riktigt har tid just nu att blogga! Jag har fått en tid för min hästskötarexamen, och all min lediga tid nu kommer att gå åt till att plugga häst.

Sedan är det mycket som händer i mitt liv just nu, kommer jag då ha kvar lägenheten? Kommer jag få ett riktigt jobb? Eller ska jag fortsätta plugga? Isf vad? Hur ska jag fortsätta med Glen? när jag inte hittar en bra sadel ligger vi i ett dödläge och det är inte så roligt..... På detta följer dödsfall och sjukdommar inom familjen.

Många tankar snurrar och jag behöver lite tid att fundera och tänka över min situation nu och hur jag vill att den ska se ut. Så på återseende, kanske snarare än tänkt!Bildkälla: ki.se


Pfiff fleecetröja

Har hittat precis den fleecetröjan som jag vill ha! Pfiff Homer Ladies fleece jacket. Jag har länge velat ha en tröja med denna typ av krage, men inte hittat någon som jag vill ha. Har tittat på ursprungsmärket, Bench, men tyckt att de varit lite för dyra... Nackdelen med Pfiff's tröja är att den verkar lite kort? Jag vill gärna ha en lite längre tröja, men det kan bara vara modellen som är lång på bilden. Jag ska nog ha den i svart tror jag.Bilderna är tagna från Pfiff's hemsida, pfiff.com

Fick veta att Österbo Hästgård kan ta in denna, så har precis gjort en beställning därifrån! Hoppas hoppas att den passar bra!

Arg på Blogg.se!

Nu blir jag riktigt irriterad! Hade skrivit ett inlägg igår kväll om träningen för teatern "6 mimare 6 vita hästar", men av någon konstig anledning försvann det!! Åh, jag blir så irriterad! Skriver ett nytt senare, om jag orkar....

På söndag är det hopptävling i Bogesund som jag och Glen ska vara med på, det blir spännande! Hade lite panik i början av veckan, då jag inte hade någon som kunde följa med som hästskötare. Tack och lov ringde jag snälla Carro igår som kunde ställa upp och följa med. Tack snälla vännen! Hoppas hon kan ta lite fina bilder också! :)

På fredag är den stora dagen för mitt hår, kort kort klippning samt färgning! Lägger ut bilder sen så ni får se hur det blev. Sen på kvällen ska jag äta middag med Therese och hon ska få massera min stackars nacke och rygg! De har värkt hela veckan och jag vet inte varför! Vill ju vara tiptop på tävlingen på söndag.


Jag och Glen på en tidigare tävling på Bogesund


Dressyrträning 22/3 ÖR

Igår på träningen fick jag Aragon igen! Väldigt roligt så jag blev glad. Eftersom han förra veckan blev rätt sur på mina sporrar vid galoppfattningarna valde jag att rida utan dem. Det ångrade jag mig ganska snabbt. Vid framridningen lyssnade han inte alls på mig och mina skänklar och han gick inte fram ordentligt utan masade i sin takt. Jag kände mig som en nybörjare på en ponny (speciellt eftersom han är så stor!) som satt och sparkade och försökte få honom att lyssna men inget hände. Jag brukar inte ha problem med hästar som anses vara sega och trötta (så som t ex Nalle) och jag brukar vid sådanna tillfällen försöka att renodla hjälperna, men här hjälpte inget. Så efter 20 minuter bad jag om att få mina sporrar, som jag hade med mig som tur var, och efter det gick det superbra. Jag blev finare i hjälperna och Aragon svarade direkt.

Jag hade redan förra veckan bestämt mig för att idag försöka samla Aragon mer och få honom att gå i en högre form. Först protesterade han en hel del genom att slå med huvudet och gå ifrån, både åt sidorna och frammåt, men efter en stund, när vi påbörjade övningarna, så slappnade han av och accepterade formen.

Dagens övning var bakdelsvändning, i varje hörn på en fyrkant. Vändningarna gick super. Han visste precis vad han skulle göra, och om jag inte passade på honom att han faktiskt lyssnade på mig så vände han självmant vid varje hörn, vilket inte riktigt är tanken. Det svåra med Aragon, som fortfarande är ung, är att få honom att kunna gå på rakt spår. Han vinglade hit och dit och var inte lätt att få gå stadig. Till och från tog han fint stöd och gick bra, när jag samlade honom mycket och gick med korta steg, men längde vi lite då blev det vingligt. Nåja, jag var helt nöjd. Däremot hände något när vi skulle fatta galopp på slutet. Han var kanske ganska trött på mig och ville djävlas eller så missförstod vi varandra totalt, men i vänster varv vägrade han att fatta rätt galopp! När vi red fram var det inga problem men i slutet av lektion gick det bara inte. Han tvärvägrade, fattade höger och slog mot hästar, i väggen och mot skänkeln/sporren. Envis som jag är gav jag mig inte, rakriktade honom, flyttade ltie undan innerskänkel och fattade vid väggen galopp. Tillslut gick det och då fick han massa beröm.

Det kan nog ha varit så att Aragon var lite på bushumör idag, för tidigare under lektionen när någon annan häst kom lite nära kunde han sparka rätt ut mot den, flera gånger! Så han var nog på lite bushumör idag. Förrutom detta så var iaf lektionen riktigt bra, och när vi travade av fick jag honom i lång, djup coh avslappnad form och ridläraren var nöjd så det var kul! :)


Glömde ta kort, så ni får hålla tillgodo med ett gammalt! Trist jag vet...


Med häst hela veckan och klickerträning

Amanda är i fjällen och åker skidor denna vecka (är så avis!!) så jag har hand om Glen hela veckan, utom ikväll då jag ska rida lektion på Östermalms Ridskola.

I flera dagar nu har det varit varmt och soligt, så i söndags kunde jag sätta upp en kombination på ena långsidan på volten där det smält och kommit upp en massa sand. Måste ju träna lite, för på söndag är det hopptävling i Bogesund igen. Hur som helst gick det jättebra! Trots att vi fick ta det lite lugnt, så hoppade Glen superfint. Blev inte travhopp in, men det var länge sedan vi travhoppade och det är nyttigt för henne så det var bra. Satte tillslut upp det andra hindret som en oxer och hon hoppade det lika bra och fint. Landadet på rakt spår efteråt också så det var bra. Det blev bara ett par skutt, och sedan red jag ut och galopperade lite i skogen, en lång uppförsbacke som vi har. Det var väldigt bra!

Igår red jag en sväng med Tomas och sedan lite på volten. Jag hade lite ont i kroppen och kände mig inte helt bra, så det blev mest lite jobb på volter i skritt och trav, och jobbade på en högre form. I den låga formen går hon riktigt bra nu tycker jag med bra stöd.

Jag har börjat intressera mig lite för klickerträningens synsätt, speciellt efter att ha läst bloggen hastochhund.bloggagratis.se som är jättebra och en ny favvorit! Amanda tränar med klicker på Glen, men min idé är att endast använda tankesättet och positiv träning med godis. Mitt mål är att få henne att stå still när jag spänner sadelgjorden, eller andra gjordar/borstar i det området, och inte biter på allt som är i närheten. Vi får se hur detta går, har övat ett par gånger redan men det är nog för tidigt för att säga något om det, speciellt då jag endast övar korta stunder. Det kan dock vara så att denna känslighet styrs alltför mycket av hennes kittlighet, vilket kan göra att beteendet inte går att ändra, men det återstår att se. Detta blir mitt eldprov för denna typ av träning! Återkommer om hur det går....

Ny frisyr!

Efter att jag tog ut min hårförlängning (som jag hade i alldeles för länge..) fanns det inte mycket kvar av mitt riktiga hår, då det var så intrasslat i löshåret att Mia var tvungen att ta bort mycket av det också. Jag hade bara en liten test kvar av mitt långa hår. Jag har därför tagit beslutet att klippa mig. Kort. Riktigt kort! Men jag ska behålla min långa lugg.

För att få lite inspiration kollade jag runt lite på nätet, på hårtrender och kändisars frisyrer, satte jag ihop ett litet inspirations-ihopklipp, se nedan.


På fredag smäller det! Då blir det både klippning och färgning! Spännande...

Lite shopping i uppsala. Sporren är helt k...

foto0666 (MMS)

Lite shopping i uppsala. Sporren är helt klart bästa butiken här! För de som undrar gick bilen igenom besiktningen utan någon anmärkning! Skönt...


På bilprovningen, hoppas bilen går igenom!

foto0665 (MMS)

På bilprovningen, hoppas bilen går igenom!


Dressyrträning 15/3 ÖR

I tisdags red jag dressyr på Ryttarstadion igen. Jag hade verkligen sett fram emot lektionen och att få rida söta Nalle igen. Men, när jag kom dit visade det sig att jag skulle få Aragon, dvs den största, men tursamt nog även den snällaste hästen i stallet! Han älskar att pussas och kramas och har alltid öronen frammåt när man går förbi och tigger uppmärksamhet. Jag, som är en väldigt liten person (endast 162 cm drygt...) kände mig väldigt liten bredvid honom. Bara att täcka, borsta och sadla krävdes lite extra koncentration för att nå ordentligt! Detta gav mig en flashback från när jag var liten, kanske 14 år, och hjälpte en granne med hennes hästar på landet. Hon hade dels en stor halblodsfux, Corall, säkert i klass med Aragon, som tidigare varit både polis- eller militärhäst (kommer inte ihåg vilket...) och ett tag ridskolehäst på Djursholm. En väldigt fin häst mao, men som nu pensionerats hos henne och gick turridningar. Upp på denna häst skulle jag, ännu mindre som jag var då, få på en stor och tung western-sadel! Tur att hästen var så snäll som han var, polis- samt horsemanshiptränad och allt, för min metod genom att slänga sadeln allt vad jag kunde upp på hästen var nog allt annat än snäll! Men upp kom både sadel och jag tillslut så det funkade på snälla Corall. Lite samma känsla fick jag när jag slängde upp dressyrsadeln på Aragon.

På dagens lektion skulle vi träna galoppfattningar. Framridningen gick super. Trots att han är en så stor och ung häst är han väldigt lättriden! Han hänger sig gärna lite mycket i tyglarna, men inte mer än att man klarar av honom. Jag kunde med lätthet rida honom. Han steg kändes inte heller helt othärdligt för lilla jag, förrutom i hans stora galopp! Oj, oj, oj! Jag kände mig som en liten vante som försöker sitta kvar på en stor gungbräda och jag skrattade som en tok, men det var kul och någorlunda balanserat gick han. När jag samlade honom och kortade galoppen gick det mycket lättare att sitta ned. Eftersom han är rätt ung orkar han inte jättemycket, men han kändes väldigt fin på framridningen så jag valde att försöka plocka upp honom mer i formen. Först slog han lite med huvudet för att försöka komma ifrån, men efter en stund accepterade han min hand och gick rätt stadigt i lite högre form. Väldigt trevlig känsla!

Jag var tvungen att ta av mig sporrarna när vi skulle börja med övningen, för i kombination med uppsamlingen började han studsa när jag la till sporren. Efter det gick han super! Fina galoppfattningar och avsaktningar bara genom att jag spännde magen. Övningen gick ut på att på en volt trava till en punkt där vi saktade av till skritt, flyttade rumpan undan innerskänkel, fattade galopp efter 1/4-dels varv, galopperade samlat i 1/4-1/2 varv för att sedan bryta till trav och sakta av till skritt vid samma punkt igen. Han lyssnar verkligen superfint och övningen kändes väldigt givande och bra för oss, även om den inte var jätteansträngande. Efteråt slappnade han av ordentligt och gick i en riktigt djup och låg form, mycket trevligt. Det kändes som om lektionen gick alldeles för fort och som om både jag och Aragon skulle kunna ridit lite till. Jag hade gärna velat arbeta med att samla honom ännu lite till mend et hans inte med. Jag hoppas att jag får honom fler gånger, då ska jag rida till ännu mer!

      
Aragon, här ser man verkligen hur stor han är!

Blogg.se strular!

Blogg.se strulade hela dagen igår för mig och även lite idag! Först nu har jag kunnat se hela min blogg och igår kunde jag inte ens logga in! Antar att det är fler som haft samma problem, så ska försöka uppdetera lite idag om min dressyrträning i tisdags bl a.

Longering

Igår blev det ju som sagt ingen hoppträning, tyvärr. Jättetråkigt! Nu när Glen är bra i ryggen igen och vädret börjar bli lite varmare hade jag verkligen sett fram emot att få hoppträna. Men men, ska försöka sätta mig ner idag och börja leta efter en ny tränare, så vi får våra hoppträningar.

Så igår bestämde jag mig för att longera lite. Det var nog bra, för jag tror Glen hade lite träningsvärk efter arbetspasset i söndags. När jag stretchade hennes ben var hon lite stelare än vanligt, och protesterade extra mycket när jag höll i höger framben. Hur som helst, longeringen gick bra, hon lyssnade väldigt fint precis som min duktiga Glen ska, men i början var hon väldigt pigg och ville bara trava. Volten var fortfarande lite frusen i mitten så där fick vi ta det försiktigt, men i spåret var det sand! Superskönt att det går åt rätt håll nu. Efter att ha låtit henne gå några varv först utan inspänningar och sedan låga inspänningar, bestämde jag mig för att höja inspänningarna och hennes form, samt spänna ett hål kortare på innertygeln för att få henne gå mer ställd (brukar vanligtvis inte göra detta, så det var nytt för henne). Det tog en liten stund för henne att vänja sig vid den högre formen och slappna av, men jag tyckte hon skötte sig bra för att vara första gången! Hon hade lättare för att inte falla ur formen i höger varv än i vänster, vilket var skillnad från gårdagen då det var tvärtom när jag red! Men det kan ju bero på träningsvärken eller något annat. Sedan lät jag henne slappna och trava och skritta av utan några inspänningar och då slappnade hon verkligen av och gick med nosen nere i backen. Så nöjd med henne!

En liten uppdatering om sadelproblemen. Vi letar fortfarande för fullt efter en bra hoppsadel. Vi vet att Dominus ligger bra på henne, men problemet är att det finns inga på andrahandmarknaden som passar och de tillverkas inte längre! Men har fått hem en kompis sadel som ska provas i veckan. Den har visserligen en normal bom (vilket Gabriella, vår sadelutprovare och equiterapeft, tror kommer vara för litet för Glen), men när jag har lagt på den ser den nästan på gränsen till för stor ut. Så kanske! Håll tummarna för sadeln! Sedan ska Jennifer på fab Pads, som jag nämnde tidigare, troligen komma ut samtidigt så Gabriella får titta på deras paddar om de skulle kunna vara något som kan passa Glens känsliga rygg. Spännande skad et bli, och självklart uppdatering om det i bloggen ;)

Sommarens favoritglass: Daim med päronsmak...

foto0653 (MMS)

Sommarens favoritglass: Daim med päronsmak, Mums!


Helgen med clinic, invigning samt ridning såklart

I lördags var jag på Kyra Kyrklunds samt Team Leksands clinic på Täby Ryttarcenter. Det var så mycket folk, så vi var glada att vi fick tag på biljetter! Det var jag, Mia, Sussi och Alex (som kom lite senare eftersom hon var tvungen att jobba, stackare, och det var så bra! Kyra är sedan länge som en idol och Guru för mig. Under hela min utbildning på Jälla var det Kyras filosofi som gällde, oavsett vem vi red för eller vilka övningar vi gjorde. Hon visade lite övningar och gav en massa bra tips som jag skrev ner och kommer att redovisa i ett eget inlägg lite senare. Ryttarna var från Team Leksand, bland annat Kristian von Krusenstierna som jag har lite delade uppfattningar om men jag måste ändå säga att han red hästarna bra och följde Kyras instruktioner till fullo under hela clinicen så jag var imponerad. Goodibags fick vi med bland annat knäckebröd, vilket vi också fick i pausen med keso och oströra. Mycket gott och väldigt uppskattat, mer sådant på clinic's!


Kyra instruerar Kristian, som sitter på en Grand Prix-häst efter Briar

Efter det bar det av till Mias salong för mingelkväll! Therese, en kompis till mig, har nyligen tagit sin massörexamen och kommer att ha praktik hos Mias frisersalong, vilket skulle firas med bubbel, tilltugg, massa folk, erbjudanden med mera med mera. Det blev så lyckat! Massor med folk kom och det var knappt alla fick plats inne på salongen vid vissa tilfällen.Therese kompis Jennifer kom, som vi även träffade på clinicen då hon hade ett stånd där med en ny sadelpadd som introducerats i SVerige. Jag var nyfiken på dessa nya paddar, som är gjorda av någon typ av tempurliknande material men tydligen unikt och sägs vara den bästa padden på marknaden! Hon tog med en och visade, men jag är lite skeptisk trots att jag föll för den snygga bruna färgen (självklart tog hon fram en färg som jag ääälskar!). Jag har nu en Mattes-fårskinnspadd på Glen som jag är mycket nöjd med och det jag gillar med fårskinn är att det värmer och ökar på så sätt blodcirkulationen. Nåja, ska ta Gabriella till stallet i veckan för att prova en sadel, så då ska hon få passa på att titta på padden och säga vad hon tycker om den. Padden heter Ogilvy Equestrian Half Pad, och säljs av Fab Pads.

Under mingelkvällen passade jag även på att göra en hårtest, vilket visade att mitt stackars hår är svagt och tunt, ingen nyhet i och för sig. Fick lite tips på vilka typer av produkter som jag ska använda, så det var bra. Efteråt satt vi kvar och pratade till sent på natten, det var verkligen så trevligt!

Idag hade jag planerat en heldag i stallet, då jag hade två hästar att ta hand om. Mia var iväg och tävlade (hon och Diablo kom precis utom placering av över 30 startande så det var synd men de var så duktiga) så jag hade lovat att ta en av hennes hästar Riffi, som för övrigt är Glens avkomma! Tog en tur först på Riffi-piffi ut i skogen tillsammans med Madde och Kingen. Det var så mysigt! Allt har börjat smälta och våren är verkligen påväg, så även om det var grått ute så kändes det trots allt som riktig vår! En del klättring och skritt över en åker med djup mjuk snö, så hästarna blev lite smått svettiga men det var rätt lagom. Måste passa på att rida i snön nu innan den försvinner, så bra hjälp för att hästarna ska lyfta ordentligt på hovarna och lite extra motstånd och träning när man skrittar i djupsnö.

      
Glen                                                              Riffi

Sen var det bara Glen kvar. Efter inspirationen från clinicen blev det lite trimmning på volten. Hon har ju inte gått så mycket i veckan eftersom hon haft lite ont i ryggen så nu är det dags att sätta igång igen, då hon idag inte markerade någonting! Så skönt! Till en början var hon pigg och ville bara springa, men efter att ha ridit fram ett tag i låg form så började hon slappna av, så jag tänkte att det passade bra att börja plocka upp henne i formen. I vänster var gick det jättebra! Hon stödde sig inte hela tiden utan föll ut en del, men jag var helt klart nöjd! I höger varv var det lite tyngre, och i traven ville hon springa ifrån arbetet, men det blev bättre. GJorde många övergångar och tempoväxlingar, genom att spänna och slappna av i magen vilket jag behöver tränna jättemycket på och det gick superbra efter att Glen slappnade av! Hon är så smart lilla hästen och fattar direkt vad man vill. Red mycket på en stor volt och varvade hela tiden med mindre volter och flyttningar av bak- och framdel. Rätt lagom för första träningen på ett tag. Hon hade en väldigt fin trav idag, riktig trav, så allt arbete ger verkligen resultat på henne! Sen tog jag ut henne på åkern och galopperade lite i båda varven innan jag skrittade av en lång stund.

Imorgon blir det ingen hoppträning, för Anna Karin har äntligen fått sin bebis! Supergrattis till henne! Så nu måste vi hitta en ny hopptränare som kan komma till Täljö och träna oss. Alla tips mottages!

Clinic med kyra kyrklund och team leksand ...

foto0638 (MMS)

Clinic med kyra kyrklund och team leksand på täby ryttarcenter


It's alive! Mia stampar på marsvinet frippe

foto0637 (MMS)

It's alive! Mia stampar på marsvinet frippe


Nu åker löshåret bort!

foto0634 (MMS)

Nu åker löshåret bort!


På repetition av teatern 6 mimare 6 vita h...

foto0631 (MMS)

På repetition av teatern 6 mimare 6 vita hästar, där jag ska vara hästskötare


Mera tömkörning!

foto0630 (MMS)

Mera tömkörning!


Tömkörning på schemat idag för söta Glen! ...

foto0628 (MMS)

Tömkörning på schemat idag för söta Glen! Får hoppas att jag klarar att gå efter, höll på att svimma bara när jag mockade!


Shoppat på Eurohorse 2011

Har ju helt glömt bort att berätta vad jag shoppade på Eurohorse i år. Självklart ska även jag lägga upp allt i ett inlägg, och det blev en hel del för att vara jag!


Ridväst
från HV Polo, funktionströja från KEL (Kensington Equestrian Life, sjukt nöjd med denna 75 kronor på Börjes!)

Samt ett par styva läderchaps från Italien och svarta helskodda softshell-ridbyxor från Weber, endast 500 kr! Mkt nöjd med dessa också!


Universal gummiborste "Magic Brush" (ska vara väldigt bra och ta bort hår och smuts från allt material, blir perfekt nu när hästarna fäller), man- och svansborste (endast 39 kr! hittade en likadan på mässan för 140 kr, såd et var ett riktigt kap),
ett par fleecelindor med snygg strass, gratis tygelreflexerSedan var jag förbi bloggmontern och fick en goodiebag också! (Bilden tagen från Dressyrmupparna) Det bästa här var nog väskan! Perfekt att ha under dagen som shoppingväska! Tidingen var inte direkt någon av mina favoriter, hade hellre tagit en Equipage eller StallMagasinet eller någon annan. Strumporna fick jag i färgen turkos.

Det var det som jag kommer ihåg att jag köpt iaf! Sen fick jag med mig en del gratis-saker och tidningar också, vilket alltid är trevligt!

Vinterkräksjukan har slagit till hos mig! ...

foto0623 (MMS)

Vinterkräksjukan har slagit till hos mig! Nu börjar jag känna mig lite bättre så tröstar mig med en ny ben & jerrys, den kan jag rekommendera!


Presenter

Eftersom jag nyligen fyllt år, 21 februari, fick jag i helgen lite presenter i efterskott av mamma. Snälla mamsen hade för första gången gått in i en hästsportsbutik och köpt några presenter till mig! (Det har hon aldrig gjort förrut). Var riktigt stolt över henne, tills jag upptäckte att hon köpt mer saker till min lillasyster som INTE fyllde år... Nåja, man blir väl aldrig gammal när det gäller presenter...

Detta fick jag iaf:


Tjock dubbelsidig padd från Gold Medal i rött och beige (blir perfekt för Glens onda rygg och jag har suktat efter något liknande länge), En svart snygg pikétröja, bruna våriga ridstrumpor med blommor och ett par svarta ridhandskar som jag nog kommer att rida dressyr i.

Lillasyster följde med till stallet o red ...

foto0615 (MMS)

Lillasyster följde med till stallet o red flipper. Det gick jättebra tills flipper bockade o hon trillade av. Glen hade lite ont i ryggen så jag fick låna spilva när vi red. Longerade Glen lite efteråt.


Två glada o nöjda hästar efter tävling! Vi...

foto0609 (MMS)

Två glada o nöjda hästar efter tävling! Vi var felfria i grunden, i omhoppningen fick vi en vägran på sista hindret. Men jennifer o flipper kom tvåa i sin klass! Nu blir det pizza i stallet, Mums!


Frisering av Glen inför en liten hopptävli...

foto0602 (MMS)

Frisering av Glen inför en liten hopptävling imorgon. Nya borsten funkar jättebra!


Ny forskning om hur formen påverkar rörelsemönstret

Jag läste igår en artikel på Hippson.se om en ny forskning som har gjorts, där det har testats hur hästens form på olika nivåer påverkar hästens rörelsemönster (Ni hittar artikel genom att klicka här).

Det som jag tyckte var mest intressant var att det egentligen inte spelade så stor roll i vilken form hästen går när det gäller att få vikten överförd till bakbenen. I normalt läge, utan ryttare, går hästen med 56 % av sin vikt på framdelen. När en ryttare sitter upp ökar denna siffra såklart. Testet visade att som bäst kunde vikten på framdelen minskas till 57,4 % med ryttare. Det som jag tycker är intressant i detta är att detta går lite emot den filosofi som vi har med varför vi arbetar hästarna i dressyr. Den största orsaken, som jag har lärt mig och som även Dressyrmupparna tar upp i ett av sina inlägg, är för att få en viktfördelning förflyttad från främre delen till den bakre delen. Denna forskning visar att detta inte gör någon skillnad oavsett i vilken form man rider i dressyren. Det enda som i testet fick vikten att förflyttas bakåt var när hästen gick med huvudet mycket högt samt med nosryggen långt framför lodlinjen. Detta är däremot inte att föredra för att hästen iom att den höjer sitt huvud och sträcker på halsen så pass mycket för att vikten ska fördelas bakåt, även sänker ryggen. Detta medför att hästen inte kan använda sina ryggmuskler och ryttaren kommer i princip att sitta direkt på ryggraden, vilket kan medföra stora ryggproblem.

Något annat som de tittade på var hur hästen rörde sig, om ryggens rörelsemönster påverkades vid de olika formnivåerna, i skritt och trav dock utan ryttare. Något som jag tyckte var intressant här var att steglängden påverkades beroende på i vilken form hästen gick i i skritten men i traven spelade formen ingen roll in på steglängden. Jag trodde att en lägre form skulle medföra längre steg även i traven men tydligen inte, så det var intressant! Tänkvärt att komma ihåg när man själv rider hästen i form i trav, att det är ryttaren som måste påverka steglängden om den vill ha en längre eller kortare steglängd, inte hästen själv, och ryttaren bör inte ta förgivet att en viss form medför e viss typ av steglängd (jag tänker då framförallt på när man travar av hästen i en lägre form efter ett ridpass, att fortfarande se till själv att den länger steget och sträcker ut och inte går kvar i en mer samlad trav fast i låg form). Något som tas upp i forskningen är att i skritten med en hög form/huvudposition minskar de roterande rörelserna i ryggraden samt påverkar ryggens rörelser i sidled. Detta vet jag helt ärligt inte om det är negativt elelr positivt! Samtidigt som man vill att hästen ska vara rörlig i kroppen och speciellt i ryggen, så vill man ju också att den ska vara stabil och stadig för att kunna stödja sig i arbetet. Är det någon som har några funderingar kring detta?

Den slutsats jag drar av detta är att det inte är viktfördelningen som är det viktiga när vi rider hästen i någon form, i dressyr. Det är arbetet med muskler, främst dess ryggmuskler, samt att rida hästen på ett balanserat sätt för att stärka den, och självklart även för lydnad. Viktfördelningen kommer vi nog inte att kunna påverka så mycket under en normal ritt, utan att det blir skadligt för hästen.

Är det någon annan som har någon annan åsikt i frågan?

Dressyrträning 1/3

Igår red jag dressyr på ÖR. Jag fick Nalle igen så jag blev glad, alltid att få honom om jag rider där igen för Rebecka tycker att vi passar bra ihop så det var kul.

Framridningen gick bättre än sist, även om Nalle kändes lite tröttare. Vi red serpentiner längs med långsidorna, men instället för att endast göra vanliga böjar i skritten gjorde vi framdels- och bakdelsvänindningar. Detta tyckte jag var en väldigt bra lösgörande övning samt kontroll på att alla hjälper funkar som de ska. Nalle gick okej, men jag tyckte att han stundvis gärna drog sig åt sidan för att slippa vända och då blev han lite svår att korrigera. Det som kändes bra var att jag fick honom att slappna av fortare denna vecka och han blev snabbt trevlig att rida i skritt och trav. I galoppen är han inte så stark och behöver ridas på för att orka, men det kändes ändå lite bättre än förra gången, vilket var bra. Han slappnade av lite mer i nacken, men fortfarnde långt ifrån en korrekt form. När vi travade på för fullt och precis ridit förbi läktaren fick Nalle något form av tuppjuck. Han sköt iväg och bockade och hade sig! Det var ren tur att han var så liten, för då blev det lätt för mig att kunna hålla om med benen, sitta kvar och dra upp huvudet på honom. Han var inte så svår att få stopp på, kändes som om han mest ville passa på och testa om det gick. Busiga ponny!

Dagens moment var detsamma som förra veckan, dvs rida med tagen bakdel (sluta enligt mig, är det korrekt tänkt eller är det jag som blandar ihop övningarna?). Vi skulle göra samma övning som sist, rida upp på medellinjen med tagen bakdel samt göra volter, fortfarande med tagen bakdel. Även detta gick bättre än förra veckan, även om jag hade väldigt svårt med att rida med tagen bakdel på rakt spår. Nalle är väldigt stel vilket gör att han gick med i princip rak hals. När jag försökte ställa honom mer, mycket genom att lägga till inner skänkel, då sprang han på utåt och åt sidan för att komma undan. Detta var väldigt svårt att korrigera och jag vill inte påstå att det gick särskilt mycket bättre efter ett tag, Nalle var väldigt envis, men jag är iaf medveten om problemet och försöker. Det jag känner att jag får svårt med i denna övning är hur skänklarna ska samspela för att kunna båda hålla emot och flytta för ytter men samtidigt ställa för inner (innerskänkeln tog han inte så den behöver förstärkas och då blev det svårt).

När vi travade av kunde jag få ner Nalle i en djup och avslappnad form och han kändes riktigt bra! Jag kunde böja honom överdrivet mycket, men behålla avslappningen i nacken, både innåt och utåt vilket inte gick förra veckan, och han hade en fin avslappnad trav även om jag fick puscha på honom ett par gånger då han gärna faller in i ett lunkande och blir för långsamt. Hur som helst, är jag nöjd med Nalle även efter denna lektion och han är fortfarande min favorit!

När jag pratade med Rebecka efteråt tyckte hon att det gick bra, men just ställandet i övningen och starkare innerskänkel då är något som jag behöver träna på, vilket jag visste. Jag frågade henne om Nalle gick mycket på lektioner. Eftersom han är en D-ponny är det tänkt att han ska gå på ponnylektionerna, men tydligen får han sådana busanfall som han fick med mig under framridningen, hela tiden med barnen så han kan inte gå på de lektionerna mer! Rebecka tror att han är för understimulerad och får inte riktigt utlopp för sin energi, vilket säkert stämmer. Jag nämnde att jag gärna rider honom någon dag till i veckan vilket hon tyckte lät som en bra idé, så jag har mailat kontoret idag och frågat om det är okej. Hoppas på positivt svar snart!

Även denna gång glömde jag ta kort på honom! Så jag lånade ett från hemsidan (klicka på bilden för att komma dit):

CIMG0944


Göteborg Horse Show 2011 slut för i år!

Det känns lite trist att vara hemma i vardagen igen efter att ha varit i Göteborg hela helgen! Konstigt att vara tillbaka på jobbet i samma rutiner och inte träffa Eve, Anna, Madde eller Micke! Nästan deprimerande. Inte gjorde det saken bättre att de har kommit närmare våren i Götet än vad vi har gjort hemma i Stockholm, med plusgrader och regn. Här finns fortfarande massor med snöberg kvar och det är fortfarande svinkallt!

Vår vistelse i Göteborg kan sammanfattas med;
Mycket skratt, övertrötthetonda fötter och snygga hästar

När vi kom ner på fredagen fick vi vår första besvikelse; hotellet som vi hade bokat, Apple Hotell, var svinkallt, låg en bit utanför city samt rummen vi fick låg på varsin ände av byggnaden (dvs en halvtimmes gång mellan rummen). Den så kallade middagsbuffén som de bjöd på skulle väl inte jag kalla buffé, men den var helt ok (förrutom första kvällen då vi fick fläskfilé som jag hatar! Det tråkigaste som finns!!). En till två rätter, sallad och bröd. Vi hade bestämt oss för att gå ut på kvällen, så vi beställde in vin och cider och öl och fortsatte sedan på rummet när vi gjorde oss i ordning. Därefter tog vi taxi in till city. Vi hade dock ett problem; Madde är bara 17 år! Annas bror jobbar på ett uteställe som kock, så han fixade in oss iaf. Där skämde jag ut stackars Anna med att ropa efter garderoben, vilket barer i Göteborg tydligen inte har... Sedan träffade vi några trevliga killar som vi pratade med en stund, samtidigt som Micke gick ut och pratade högt om att vi hade fixat in en 17 åring. Inte så bra, för det slutade med att vi blev utslängda. Vi gick vidare till baren bredvid och med otrolig tur (alla visade leg utom Madde!) kom vi in där istället! Där stannade vi ett tag innan vi drog vidare till ett ställe närmare Avenyn som under kvällen haft liveband. Väl där dansade vi som sjutton tills vi blev hungriga och åkte in till Burger King och åt hamburgare och efter det hem till hotellet och rakt i säng. En väldigt lyckad kväll med andra ord!

Det blev inte mycket sömn den natten då vi bestämt att vi skulle upp tidigt för att hinna gå på mässan och sedan ut i Göteborg och kolla in staden. Ett stort plus för hotellet var iaf deras frukost, de hade allt utom pannkakor och jag åt så jag i prinicip var mätt hela dagen, vilket behövdes för att orka in på mässan. Vi tog spårvagnen in, vilket var lite kul. Inne på mässan var det fullproppat med folk! Första montern vi dök in i hade jättesnygga läderchaps från Italien för endast 500 kronor, så jag köpte ett par på en gång. Hade lite svårt att bestämma mig för om jag skulle ha en lite längre modell eller lite kortare, tog den lite kortare, ska ta kort på dem på senare och lägga ut så får ni säga vad ni tycker. Vi var nog inte inne i alla montrarna, för oj så stort det var! Svårt att veta tillslut var man varit och inte. Gick förbi bloggmontern iaf och hälsade på Eleonor och Sabina, två stora bloggare så det var kul. Fick en goodiebag också :) Mässan drog ut på tiden, det blir lätt så med många viljor och när man måste leta reda på varandra hela tiden, så vi kom inte ut därifrån förren vid fem! Och då var alla så trötta så vi ville bara till hotellet och sova! Vilket vi också gjorde. Vaknade igen vid sju och gick och åt middag. Resten av kvällen spenderades på hotellrummet, med Melodifestivalen och kortspel (det är helt otroligt hur roligt fem personer i ett litet hotellrum kan ha!) samt i en soffgrupp i hotellets foajé där vi lekte gissa personen med lappar i pannan. Vi var helt sjukt övertrötta så leken blev väldigt rolig!

Inte heller natten mellan lördag och söndag fick vi särskilt mycket sömn, så trötta upp på morgonen för att packa och äta frukost, innan vi tog bilen in till Skandinavium. Vi hann precis in i tid för att se omhoppningen för young rider'na, oxh efter det såg vi speed-finalen.. Något som jag blev lite fundersam över var att YR-hästarna var mycket mer stressade, nervösa och ofukuserade, både under hoppningen och efter, än de som "proffsen" hoppade i speeden. Kan det bero på att de yngre ryttarna, att erfarenheten och allt som hör med den till kanske inte riktigt finns än? Eller att de faktiskt inte har råd med lika fina hästar som proffsen? Jag tycker att på den nivån borde hästarna vara i princip likasinnade. Jag vet inte, men det var en tanke jag fick som jag ska fundera lite mer på. Efter finalen gick vi för att äta lite lunch och titta lite på mässan. På Eat and Go inne på mässområdet hade de världens godaste pizzor, med champinjoner, skinka, ruccola och massa ost! Dock var det långa köer, vilket gjorde att vi helt missade agilityn och mounted games, vilket jag var lite lessen över för jag hade gärna sett galna ponnyer som springer stafett. Men men, får bli nästa år. Tycker det är ganska dåligt att det inte skriver ut ungefärliga tider i programmet så man vet när man ska vara på plats så man inte missar något! Sedan var det Rolex-hoppningen, vilket var helt otroligt! Jag var så imponerad av alla hästarna och ryttarna, men självklart mest av Angelica som i princip är helt okänd och otippad och vinner! Jag tror inte att någon i publiken kunde hålla igen tårarna när Jessica intervjuade henne, och hennes svar var så perfekta. Det var riktigt häftigt att se 1,60-hoppningen live, har nog bara sett så hög hoppning på tv förrut! Läskigt var Peders omkullridning, alla höll för andan och en del skrek högt. Arctic linkade, snubblade och haltade ut, men jag läste på Peders Twitter att han var hos veterinären igår och tydligen mår han okej, så det var skönt att höra. Efter hoppningen sprang vi direkt till bilen, vilket inte hjälpte för vi hamnade iaf i bilkö påväg ut ur parkeringsgaraget. Nästa år ska vi ställa bilen högst upp!

När vi kom hem var jag så trött så jag damp ner direkt i säng och vaknade inte förrän halv tolv dagen efter! Då blev det stallet och ridtur med Madde, så någon blogguppdatering från helgen hanns inte med förrän nu!

Kör en GHS: Sammanfattningsvis som Eleonor:

Bästa: Angelica Augustssons vinst, helt klart!
Sämsta: Hotellet... kan bara säga att jag är besviken.
Roligaste: Allt flum och alla skratt när vi var för övertrötta för att ens prata med varandra!
Sjukaste: Att vi fick in Madde på tre uteställen! Det hade aldrig funkat i Sthlm.
Maten: Frukosten och pizzan i särklass bäst, annars bara äcklig snabbmat, dvs inte särskilt nyttigt
Shoppingen: En hel del! Det mesta bra också, så jag är nöjd. Synd att vi inte hann shoppa annat än hästprylar bara.
Publiken: Galet! Inte fullsatt, men nästintill på Rolex-hoppningen. De skriker, skrattar, gråter alla. Det enda negativa tycker jag var allt sorl i omhoppningen, det tycker jag är lite väl taskigt mot ryttarna och hästarna som hoppar.
Otäcka: Peders krasch med Arctic in i hindret! Det var ritkigt otäckt och onödigt. Något sådant tycker inte jag ska hända på en innomhushoppning på den här nivån!
Lärdom: Parkera högst upp i garaget, så man slipper vänta på att alla ovanifrån ska ut! Samt att ta med ännu mer kontanter, eftersom inte ens matställena i arenan tar kort, vilket suger!
Arrangemanget: Mycket bra, bättre än Globen! MEN nästa år måste de skriva tider i programmet!
Kändisspotting: De var överallt! Stötte in i Malin Baryard, Roffe mfl flera gånger!
Tråkigaste: Mässans trendavdelning. Jag trodde tanken med den var att visa helt nya produkter eller märken, som inte kommit ut på marknaden, utomlands eller i Sverige, ännu och fortfarande var i idéstadiet, men inte. Bara samma gamla produkter, kanske med nya färger på ridbyxorna eller så, annars inget nytt.
Onej, ojaa!: Mina favorit byxor, svarta tajta G-star, sprack i över hela rumpan när vi var ute och dansade, och jag hade inga andra byxor med mig! Tur att Micke hade med sig ett par extra, super snygga svarta, tajta, lappade som var för små för honom men passade mig perfekt!

Och här kommer lite bilder också:


Galenskaper i bilen påväg ner till Göteborg


Anna undersöker Teknas färgglada sadlar


Anna tittar fram bakom drivor av ridbyxor!


Duktigaste och sötaste hästarna! Observera den fina rosen i Frieserns man!


Fulaste prylen på mässan tror jag! Brunt skydd med babyblått ludd.


Angelica Augustsson vid prisutdelning Rolex 1,60-hoppningen www.ridsport.se


Ute på krogen, Madde, Eve och AnnaMicke och Anna på dansgolvet

RSS 2.0