Tankar kring hästars hållbarhet

Jag läste precis en mycket bra artikel på Hippson, Träna varierat för att få en hållbar häst”, utefter ett seminarum som Folksam ordnade under Falsterbo med Pether Markne och Lars Roepstorff, som fick mig att fundera lite kring deras resonemang. Jag håller med båda två i deras åsikter om hästars träning, det låter helt vettigt. De anser att de flesta ridhästar idag tränas för lite och vid mätningar av Strömsholms ridhästars puls vid träningar når de knappt upp till halva deras maxpuls, och för att få en högre puls skulle de behöva gå 1,50-hoppningar varje dag!

Vad jag kan tycka är fel i deras resonemang är deras generalisering, att alla hästar skulle behövas tränas mer. Visserligen tar de upp skillnader mellan trav- och ridsporthästar och att de inte kan jämnföras, men det känns rätt extremt. Hästen är en individ som blir vad man gör den till, alltså är det oftast människans behov av prestationstyp på hästen som styr dess kondition. En häst som endast hobbyrids med några små tävlingar då och då behöver inte ha samma kondition som en häst som regelbundet tränar och tävlar i större klasser. När det gäller hållbarheten anser jag att upplägget får anpassas utefter individen och ryttarens syfte samt mål med hästen. Däremot håller jag självklart med om att det är otroligt viktigt med variation i hästens träning!

En annan sak som fick mig att fundera vidare är skrittmaskinerna. Pether säger i artikeln att han inte har något emot skrittmaskiner men att han själv inte har någon utan skrittar alla sina hästar för hand. Min fundering är när och i vilka situationer som hästar behöver skrittas flera gånger om dagen/i veckan, antingen för hand eller i skrittmaskin? I vårt stall går alla hästarna, 13 stycken i olika storlekar, kön och ålder, i samma hage hela året runt. Det är förstås en stor hage och detta förenklar för in- och utsläppen, då de får gå in själva i sin box. Eftersom alla dessa hästar är väldigt olika, och många av dem unga, rör de på sig väldigt mycket i hagen genom att de leker med varandra eller vandrar runt. Det är även i hagen under stor del av dagen, i princip från 8 på morgonen till 11 på kvällen sommartid, eller 5 på kvällen vintertid. Min fundering är hur mycket av skrittandet som kan ersättas av denna typ av hagvistelse? Jag tror absolut att det är mycket viktigt att hästarna får möjlighet att röra på sig under dagen, men att skrittas i maskin eller för hand måste väl vara bra främst för de hästar som går i små hagar med få kompisar? I vårt fall anser jag att en extra skritt-tur är ganska överflödig, även om jag absolut tycker att det är viktigt att endast skritta ut sin häst i skog och mark eller promenera med den då och då, men det är en annan sak än vad jag menar här.

Jag skulle tycka att det vore intressant om det gjordes en undersökning på detta! Jag skulle gärna vilja veta hur tillräcklig en hel dagsvistelse i stor hage med flera kompisar i varierad ålder och rörligheten i hagen under dagen påverkar hästens fysik och uppfyller dess krav på skrittmotion och fysiska behov så som hovmekanismens funktioner, som Lars tar upp i artikeln. Kan en sådan utevistelse helt tillfredsställa behovet av skrittmotion?


Pether Markne och Lars Roepstorff i Falsterbo, bilden tagen från hippson.se


Hästletartankar...

Har börjat gå i tankar om att kanske köpa mig en egen häst nu. Glen är ju som tidigare sagt inte min häst, men jag har tack vare en otroligt snäll ägare i prinicip kunnat träna och tävla som jag vill med henne, vilket är jättekul. Nu känner jag dock att min livssituation börjar ordna upp sig och jag är reda att ta steget att köpa en helt egen häst! Om jag fullföljer mina funderingar kommer jag ändå att fortsätta att rida och träna och tävla Glen men endast med fokus på hoppningen. Denna guldklimp kan jag inte släppa känner jag.

Anledningen till att jag egentligen har börjat titta på hästar är att Gabriella, Glens equiterapeft, tipsade mig om en femåring med stor kapacitet och hoppstam men för en billig peng på grund av att hon var ett projekt. Åkte av nyfikenhet och provred henne. Det visade sig att hon var väldigt stel, haltade i princip i ena varvet och hade ont och stegrade sig, förmodligen på grund av samma anledning. Jag tror inte att hon var elak på något sätt men hon var nog väldigt överansträngd och less på livet, hon kändes väldigt ledsen. I övrigt var hon väldigt söt och hon blev bättre och värmde ur sin hälta när vi hoppade. Mycket trevlig hoppehäst! Men i och med att jag inte kände mig helt säker på om jag orkar med detta projekt eller osäkerheten på varför hon var som hon var avvaktade jag och tillslut såldes hon till någon annan. Det var nog helt enkelt inte meningen att jag skulle ha henne tänker jag.

Men nu har jag börjat och det är bra! Tittar lite då och då på annonser och hör mig för. Jag har verkligen inte bråttom i mitt letande vilket är en fördel, då jag är rätt kräsen. Jag har i huvudet gjort upp en lista över kriterier som jag letar efter; En grön/ung häst, ca 4 – 7 år och cirka 160 – 168 cm.. Inriden och lite hoppad kanske någon tävling men inte mer i utbildning, då jag vill forma hästen själv. Fin hoppstam, gärna med mycket fullblod. Den ska ha fint steg, någorlunda bärighet och viktigast bra hoppteknik, bjuda mycket fram till hindret och vara mycket positiv till hoppningen. Jag vill inte ha en hoptryckt häst utan överlinje, då tar jag hellre en häst som är helt oriden i form! Ja det är lite som jag just nu tittar på, listan kommer förmodligen att bli längre ju mer seriös jag blir i mitt letande, men det är en början och det känns bra att jag något sånär vet vad jag vill ha!


Dramatik i sommarhagen

Glens semester rullar på någon vecka till och hon verkar ha det hyffsat bra i sin sommarhage! Hon kunde dock gärna lägga på sig lite mer för att få en riktigt rund och fin sommarmage, men det är ju typiskt henne att alltid visa revbenen…. Så fort hon kommer hem till stallet igen ska jag kolla masken en gång till och sen fråga Stickan, vår veterinär, vad jag kan göra om hon fortfarande har mycket mask. Jag har inte behövt sätta på henne någon flughuva i år, vilket är jätteskönt då jag egentligen inte gillar att hon har saker på sig i hagen dygnet runt av säkerhetsskäl. I deras hage finns mycket skog att ta skydd i mot äckliga bromsar och flugor och annat.

Dock har det varit en massa bråk i hagen efter att den nya hästen kom. Den lilla ponnyn Bobbo har visat sig från sin absolut sämsta sida och jagat både Fauve och Kingen dag som natt. Båda var helt söndertrasade efter bara några dagar och Fauve blockhalt så vi var tvungna att köra henne tillbaka till stallet. Troligtvis har hon fått lymfangit i ett sår på bakbenet och hoppas verkligen att det inte är något värre! Kingen blev någon dag efter sparkad av Bobbo och även han blockhalt och akut körd till Ultuna mitt i natten. Vi får se vad utsikten för honom blir. Usch, blir så arg när hästar beter sig så och inte slutar att gå på och attackera trots att de hästarna säger att de ger sig och går därifrån! Men men, inte så mycket att göra åt när det gäller hästar. Vi vill ju trots allt att de ska få gå i sin stora flock och få vara just hästar. Tur att han inte är så mot resten av flocken!

Är kattvakt denna vecka också, vilket inte gör att jag får mycket sömn. Katten är min lillasysters Ville och han är van att gå ute dag och natt och endast komma in för lite mat, kel och vila någon timme innan han får gå ut igen. Men hos mig måste han vara inne dygnet runt, eftersom jag bor i stan och vågar inte släppa ut honom. Det innebär inte så mycket sömn för mig och kokhett inne i lägenheten då jag itne vågar ha några fönster öppna. Nåja, tur att han är så söt och att han bara stannar i fem dagar!


Sommarbete

Jag är hemskt dålig på att uppdatera bloggen, jag vet! Och tyvärr kan jag inte lova någon bättring just nu. Har börjat på mitt nya jobb nyligen och har inte kommit in i arbetet än, vilket gör att mycket av min tankeverksamhet kommer att läggas på det ett tag. Dessutom har Glen nu fått sin sommarvila. Det vill säga ingen ridning på ett par veckor. Det gick vilt till när vi släppte ut hästarna i deras sommarhage. En ny häst att bekanta sig med fick de träffa för första gången då också.

Gabriella kom i onsdags och gick igenom henne inför vilan. Hon tyckte att hon kändes mycket bättre i muskler och i kroppen genrellt, så det är kul att höra efter allt arbete! Ryggen är i princip bra, fortfarande väldigt muskellös, men det kommer. Bakdelen är mycket bättre, nu är det framdelen som vi behöver jobba extra mycket med. Hon hade extremt mycket knutar och ömhet bakom bogbladen på båda sidor. När Gabriella tog där darrade Glen så mycket och försökte bita både Gabriella och Amanda! Så det området måste vi arbeta på, men detta är mycket gamla problem, troligen från hennes galopptid, som äntligen kommer upp till ytan och som vi nu äntligen kan arbeta bort! Så det är jättekul! Bringan var mycket bättre också, men behöver nog också lite fortsatt arbete.

Det är inte så konstigt att det nu är Glens framdel som behöver extra mycket arbete. Glen har nu helt ändrat sitt rörelsemönster, från att tidigare liksom dragit sig framåt med frambenen och haft bakbenen släpandes efter, till att börja få ett påskjut bak. Detta är jättekul, men eftersom Glen är väldigt ovan vid detta hänger hennes framdel inte riktigt med. Hon struttar fram med frambenen och snubblar ofta till. Men detta ska vi arbete mycket på efter sommarvilan, genom mycket bomövningar med upphöjda bommar. Detta kan ha varit en bakomliggande faktor till att hoppningen innan sommaren, när hon började få ett påskjut bakifrån, har känts mycket annorlunda och inte riktigt lika samspelt som tidigare. Hennes språng har inte känts helt bra och stela rakt upp och ner. Jag hoppas att detta kommer att ha försvunnit efter vila och igångsättning med mycket bomarbete.

Jag har skaffat en mycket lovande bok med mycket bomövningar som verkar bra från Hippson; Avstånd, vägar och kontroll, samt även köpt den nyra Hopp special-tidningen från Hästmagazinet, så nu ska här plugga bomövningar! Kanske lägger upp några med min utvärdering senare när jag testar dem med Glen

Wira är över...

...och nu kan sommaren äntligen börja! Har dock ingen mer semester, så någon längre ledighet får jag inte denna sommar. Jag lovade en liten sammanställning över wira-tiden, så här kommer den.

Årets wira-säsong var den bästa på länge! Vår regissör börjar bli riktigt varm i kläderna och jag tyckte han fick med alla på och bakom scen på ett ypperligt sätt, och det känns som om hans energi och positivitet har smittat av sig till alla runt spelen, vilket gör att stämningen i år var den bästa på länge. En eloge till honom för det!

Första veckan som vi repade hade vi inte hästarna uppe, vilket gjorde det rätt onödigt för oss hästfolk att vara där. Glen har varit halt veckan innan, men denna vecka kunde vi börja sätta igång henne igen, så det blev mycket prio av stallet istället för wira då. Det är väldigt intensivt för hästarna under de två wiraveckorna som de är med, så det kändes viktigt att snabbt få upp henne i bra kondition. Tack och lov är hon ingen häst som snabbt faller i kondition, troligen tack vare sina fullblodsgener.

Hästarna åkte upp under midsommarhelgen, alltid lika kul att se dem släppas en efter en i den stora hagen. De flesta är wira-veteraner vid det här laget och det är så roligt att se dem hälsa på varandra och genast hitta sin plats i gruppen. De känner garanterat igen varandra och det är numera sällan några problem med att släppa ihop alla hästarna tillsammans, trots att de är totalt 11 stycken!

Repetionsveckan med hästar gick bra. Glen var i år endast lakej-häst, det vill säga endast jag och Carro turas om att rida henne in på scen och det är endast en entré utöver applådtacket förståss, så det passade ganska bra. Jag märkte direkt att Glen visste vad hon skulle göra, men det var mycket runtomkring scenen som hon har glömt och som var väldigt läskiga, bla de stora högtalarna vid scenkanten. Vår sorti kom hon direkt ihåg vad den innebar; fullt sken ut, helst över en död patron! suck...

Genrepet gick mycket bra, likaså premiären och den efterföljande premiärfesten. På måndagen hade vi en spelfri kväll (tydligen standard att ha måndagar lediga i teatervärlden...), så vi hästtjejej bestämde att samla ihop alla som ville och göra reklam för spelen inne i Åkersberga. Det var väldigt lyckat! Vi sålde många lotter, där man kunde vinna biljetter till teatern, och samlade ihop nära 2 000 kronor tror jag! Jag vill tro att det var tack vare vårt promotande som det dagen efter nästan var helt fullsatt på läktarna på kvällen.


Jag och Alex som göra Wira-reklam i Åkersberga

Spelveckan gick mycket bra, så när som på en dag då allt under pjäsen gick fel; felsägningar, fel entréer, fel musikspel osvosv... Men eftersom resten av veckan gick bra, så tog väl det ut allt. Glen blev tyvärr sparkad i hagen under onsagdsnatten, rakt på revbenen, precis under sadeln där skänkeln ligger vid. Hon var rejält svullen och hade mycket ont, så hon fick vila resten av veckan, och jag och Carro kunde låna Glens fina dotter Riffi. Det var väldigt roligt, då hon är väldigt välriden och fin, men jag saknade Glen extremt mycket då hon har mer power och är enligt mig roligare att rida.

Hursom, spelkvällarna avslutades med utgångar, grillkvällar och annat skoj, så trots att jag tog semester denna vecka kändes som om jag hade ett fulltidsjobb! Det var nästan skönt att vara tillbaka på jobbet på måndagen, även om jag var rätt trött efter att ha kört hem hästar till klockan ett på natten på söndagen efter spelen.

Tack alla fina Wira-spelare för ett underbart Wiraår. Jag hoppas vi ses nästa år allihopa och att det kommer många fler besökare så att vi får fortsätta i flera år till!Jag och Glen inne på scen

 
Patron och Smida liar


Applådtack

Till er som inte vet vad Wira Spelen är, gå in på hemsidan www.wiraspelen.se och se till att gå och titta nästa år!


ny design äntligen!

Äntligen har jag fÅtt ordning pÅ designen. det Är vÄrldens bÄsta carro som hjÄlper mig, och visst blev headern bra!
fÖr Övrigt hÄnder det vÄldigt mycket justf nu, dÄrav ganska tomt pÅ bloggen, men nÄr den hÄr veckan Är slut lovar jag en bÄttre uppdatering. ifall ni undrar varfÖr texten Är sÅ konstig Är det fÖr att jag fÖrsÖker blogga frÅn min mobil, vilket inte gÅr sÅ bra...
wira spelen Är igÅng fÖr fullt, vi spelar hela veckan ut i wira bruk, utanfÖr Åkersberga. om ni inte har nÅgot fÖr er Är ni sÅ vÄlkommna att komma och titta, pÅ teatern och mig och glen som skenar in pÅ scen i fullt Ös! vÄldigt roligt kan jag lova! jag lovar ocksÅ att berÄtta mer med bilder senare...

RSS 2.0