Myskväll

Hade myskväll igår i huset med Mia och Carro. Vi käkade lite mat, drack lite vin och planerade inför vår kryssning som vi ska åka på efter nyår. Mias bror Krille fyller 40 år så vi ska fira honom på Birka Paradise. Vi blir ungefär 30 personer som åker! Så vi satt igår och planerade en skattjakt! Jag tänker inte gå in på detaljer här, ifall någon läser, men jag kan avslöja att det kommer bli sjukt kul!

Sen satte Mia i extensions på mig också! Så nu är jag riktigt fin till nyår. Har aldrig haft det förrut och det känns ungefär som att ha en mössa eller en lejonman på sig. Men superfint vart det, syns inte alls att det är löshår. Mia är så duktig! Bästa frisören, och det säger jag inte bara. Hon finns på Roslagssalongen.

Imorgon blir det nog en liten ridtur på Glendeli, antingen lektion för Mia på volten eller en uteritt, får se.



GRATTIS KRILLE 40 ÅR PÅ MÅNDAG!

Måste hitta ny sadel!

Jag har ju länge nu letat sadel till Glen, efter att Gabriella tittat på Glens rygg och konstaterat att hon har gått med fel sadel väldigt länge, långt innan jag började rida henne. Under sommaren och hösten har jag tagit ut Gabriella ett antal gånger för att behandla Glen, samt prova ut sadlar. Det är en hoppsadel vi är ute efter och de enda sadlarna, av många som vi har provat, som passar är Amerigo T-hopp samt Dominus hopp/flatback. Amerigon är nog lite för dyr för vår budget, så jag har letat och letat efter en Dominus men jag har än så länge inte hittat någon återförsäljare som har en Dominus som vi letar efter inne, i Stockholmsområdet.
Är det någon som kan tipsa om någon återförsäljare som säljer Dominus-sadlar?

Jag tittar även på annonser över begagnade sadlar, men hittar ingen passande sadel i närheten. Har lagt ut en annonshästnet, den finns här.

Snart har det gått så långt att jag ger upp! Om jag inte hittar en Dominus snart som funkar, så stoppar jag hästen i transporten och åker till Mustang och provar ut en ny sadel! Är dock rädd att jag inte kommer hitta någon där som passar Glen och som inte är så dyr, då hon har en rätt knepig rygg.
Någon som har erfarenhet av Mustang i Upplands Väsby, som vill dela med sig?

Klicka för att förstora bilden
Bild från sadelmagasinet.se

Igångsättning och tappskolicens

I måndags var första gången i stallet efter julhelgen, och det var skönt att vara tillbaka. Glen var fortfarande lite svullen i bakbenet, men det är ju också det benet som hon haft en del problem med så det kommer nog ta lite tid innan svullnaden går helt ner. Jag bestämde mig iaf för att det är dags att sätta igång igen och trimma lite på volten. Underlaget var perfekt! Glen, som inte gått så mycket på grund av skadan, var väldigt laddad, pigg och stirrig! Men hon kändes helt ren så det var ju bra. Blev en del sidvärtsövningar med skänkelnikning, slutor och öppnor i skritt och trav, och på slutet mycket framdels- samt bakdelsvändningar, måste få igång hennes bakdel och bakben ordentligt så mycket sådant kommer det nog att bli. Det gick rätt bra, skänkelvikningarna var super, vändningarna måste vi öva mer på. Hon är fortfarande lite seg i bakdelen, förmodligen fortfarande stel. Jag lät henne galoppera lite på volt också å båda varven för att varva ner, men vet inte om det hjälpte så mycket. Efteråt strechade vi. Har taigt det som vana enligt rekommendation av Gabriella, vår massör som är jättebra och duktig och har hjälpt oss en massa!

Igår var Glens vilodag, då vi vanligtvis har hoppträning på måndagar men nu har vi uppehåll. Vilodag igår innebar en promenad med gjord och snodd/halsförlängare. Blev en kortis då hovslagaren skulle komma vid 10.00, men hon var superduktig! Gjorde en hel del övergångar, tempoväxlingar, halter samt ryggningar för att aktivera henne, och hon kändes väldigt lyhörd och fin! Trampade på bra, hon börjar få ett litet övertramp nu, vilket hon aldrig haft förrut! Jag är så stolt över henne!

Martin kom och han fick sätta på snösulor, och han kunde slå på samma skor igen! Superbra för då vart det lite billigare. Det är så trevligt när Martin kommer, bättre hovslagare får man leta efter! Han är mycket kunnig och duktig, och vi har samma åsikter när det gäller hästhållning. Alltid lika givande att disskutera med honom när han kommer och få höra alla skräckhistorier och knäppa hästfolk som han varit hos! :P

Sedan hjälpte han mig att uppdatera min tappskolicens! Så snällt av honom! Gick kursen i gymnasiet, men det var ju några år sedan... Och för att få ta hästskötarexamen så måste tappskolicensen vara minst 3 år gammal, eller nått åt det hållet, och min var ju lite äldre... Men nu är den förnyad! Och jag är ett steg närmare examen! :D Nu ska jag bara förnya min HLR-intyg, men det kan nog mamma hjälpa mig med.

Åkte sedan iväg med Micke och lunchade i Arninge och handlade lite foder på Granngården. Jag ger Glen Krafft, men många i mitt stall har övergått till Granngårdens egna foder då det är billigare. När jag läser innehållet så står det att det har mindre protein än Kraffts foder, så jag är lite tveksam till om jag vill ge det till Glen. Någon som har en åsikt om Granngårdens eget foder, och specielt på avelsfodret? Är det ett bra subsitut till Krafft Groov 125? Och är det mer lättupptagligt för hästarna än Krafft som det påstås?

Julhelg och mellandagar

Julen har som den brukar varit fridfull, men ganska ovanligt lugn i år. Åkte upp till Uppsala för att fira med familjen, och det var såå mysigt! På juldagen brukar vi ha julträff hela tjocka släkten på mammas/Junichis (min styvfar) sida, men i år skulle vi vara hos min syster i Stockholm så jag orkade inte åka fram och tillbaka (jag skulle tillbaka till Sthlm på söndagen igen). Så jag firade juldagen med lutfisk med farmor, farfar och pappa, och sen såg vi nya Robin Hood på kvällen. Kan verkligen rekommendera den! Är ett big fan av Gladiator och med samma regissör och skådespelare så var den extremt lik, vissa scener näst intill identiska! Men det var kul att se, Robin hood tyckte jag var lite rörigare dock än Gladiator.

annadagen åkte jag och hämtade nycklar till en vän's hus, som jag ska passa inklusive hundar och katter i tre veckor från och med idag. Det ser jag mycket fram emot faktiskt! De bor nära stallet, så det är väl lite därför antar jag. Och deras hundar är så mysiga och snälla, så det kommer nog att gå bra. På kvällen åkte jag och Andreas in till stan och såg nya Narnia-filmen i 3D och åt grekiskt. Var så nöjd med hela kvällen, och filmen var superbra! Rekommenderar den till alla som inte vet vad de ska se på bio, speciellt i 3D! T.o.m. Andreas tyckte den var bra!

Fick inte så mycket julklappar i år, mest pengar, presentkort och smågrejer. Men av Andreas fick jag bl.a. bästa julklappen ever! Eftersom min bil står utomhus och alltid några dagar i taget innan jag använder den, har det varit ett rent helvete för mig när jag ska åka till stallet! Har fått ta en halvtimme för att gräva fram bilen, och har endast haft en lite bilskrapa att använda mig av. Kan tro att det varit en del sura miner och svordommar denna vinter... Fick av Andreas en hel uppsättning bestående av spade, borste, skrapa och mikrofiberduk av Andreas. Kunde inte ha fått en bättre julklapp! Och dessutom var de rosa! :D





Ridtur i -25 grader!!

Jag och Anna bestämde oss för att ta en liten tur på tottosarna igår, men det var innan vi kom till stallet och vi upptäckte att det var svinkallt!! Anna var nära på att banga, men jag övertalade henne (ganska lätt ;)) att haka på ändå. Glen är fortfarande lite svullen i höger bakkota efter att ha gått ner sig diket innan Julshowen, men markerar ingenting så jag tycker att det är dags att börja jobba bort svullnaden lite. Ofta går den ju ner när de får röra på sig, vilket de inte gör så mycket ute i hagen nu när det är så mycket snö och kallt! Utom typ Acke och Kingen som leker järnet! :P

Vi red barbacka, eller jag med barbackasadeln iaf, och bylsade på oss en massa kläder. Vi skrittade i snön längs galoppslingan, travade lite tillbaka och tog en lugn galopp uppför åkern till stallet. Det hela tog max en halvtimme, och vi höll oss varma utom kinder och fingrar. Kunde inte röra fingrarna när vi kom in i stallet igen, de var helt stela! Kallt men otroligt mysigt var det, och fint att rida ute när fullmånen lyser upp så otroligt mycket! Väldigt vackert. Glen kändes jättefin i benet, och svullnaden hade gått ner när vi kom tillbaka in i stallet igen, men hon var rätt pigg!

Nu är det jullov som gäller för mig ett par dagar. Ska hälsa på familjen i Uppsala, så Amanda får ta hand om Glen i ett par dagar nu.


Dressyrträning 21/12

Dålig uppdatering igen... Måste verkligen skärpa mig, blir så långa inlägg när jag måste skriva ner flera dagar!

Hur som helst, igår hade jag min sista dressyrträning för Hanshen för i år. Eftersom det var sjukt kallt och massor med snö (inne i Stockholm?!?!) så stod det på SL's hemsida att innerstadsbussarna är cirka 20 minuter försenade (?!?!?!). Jag valde att inte chansa och ta bussen, utan istället rida i den senare gruppen efter mig där en vän, från tiden då jag red för Svante JanssonÖstermalm, kunde hämta mig och köra hem mig efteråt. Väldigt snällt av henne!

Jag fick Krolle, en femårig och inte jätterutinerad söt skimmel, som har någon form av huvudryckningar. Läste nyligen en artikel om just detta i Häst Magazinet (tror jag det var?). Väldigt intressant forskning att det det kommit fram att någonting påverkar och triggar trillingnerven externt så att hästen rycker med huvudet, och det kan nog vara precis det som Krolle har. Tydligen är han väldigt känslig mot knott och jag tror det kan vara så att han inte gillar när det kommer tillexempel korn från underlaget i ridhuset på hans nos. Hur som helst, så gick det väldigt bra igår!

Vi övade på öppnor, slutor och övergång från öppna till sluta, i alla gångarter. Det gick mycket bra i skritten, i traven blev det lite mer spännt så jag gjorde skänkelvikningar övergående till sluta, och det gick bra. Därefter jobbade vi mycket med galoppen, öppna samt förvänd galopp. Jag var tvungen att hålla en ganska energisk galopp på Krolle, jag trodde det skulle blis vårt iom vårt trånga lilla ridhus mend et gick bra! Fick använda en del drivande hjälper så var rätt slut sen. Förvänd galopp gick helt okej! Trodde inte Krolle skulle klara det, men han fattade rätt på andra försöket i båda varven, så han var duktig! Är så nöjd med honom, och jag tror att han var rätt nöjd med mig också! Han gick i stadig form, utom när han ruskade med huvudet. Där kunde jag varit snabbare och drivit på honom direkt när jag märkte att han gjorde så, jag avr alltid lite efter vilket han nog inte fattade helt. Men i det stora hela är jag extremt nöjd med lektionen! Tyckte min sits var bra igår också. Hanshen var också nöjd med mig, vilket var kul så här sista lektionen för i år.

Tips! Dressyrridbyxor

Har ni som jag också letat och letat efter att par snygga ridbyyxor med hög midja men inte hittat några?! Efter att mina favvoriter från Hööks gick sönder, har jag letat och letat men inte hittat några bra... Här kommer ett tips på Pikeurs nya! Sjukt snygga och finns i en hel del olika färger!

Pikeur Candela heter dem, och finns i flera olika färger:



Källa: www.equikro.com

Jag tycker att höga ridbyxor är jättesköna att rida dressyr i, då de hjälper mig iaf med att få en rakar rygg! och så bekväma :)  Jag ska kolla om jag hittar dem billigt på GBG Horse Show tror jag, helst gråa vill jag nog ha.


Paketet kom!

Just ja, glömde berätta att jag fick mitt paket från S.E.G. Company tillslut! Gick fort tyckte jag det gjorde också, tog bara ett par dar. Tyvärr fick jag inte allt som jag beställde, en skjorta kom inte med för den var slut. Men nu har jag äntligen mina Marta Ridewear-ridbyxor modell Philippa Chinos som jag suktat efter såå länge! Får ta en bild senare när jag har dem på, men nu är de lite för kalla.

Så både dem och Dimacci-armbandet (som jag avr tvungen att lämna in hos min skomakare som fick korta, då det var lite för stort), Lamicell-schabrak, ännu fler Celeste Stein-strumpor mm. kan jag nu bocka av från min önskelista! :D


Dressyrträning 14/12

Dressyrlektionen igår gick okej. Fick en äldre herre vid namn Frippe, som jag aldrig suttit på förrut. Tydligen är han rätt sur mot de andra hästarna, vilket jag märkte genom att han konstant hade slickade öron bakåt. Han kan vara lite knepig att rida fick jag också höra, då han spänner sig och tar små kort steg.

Eftersom det är standard på DJRK att rida med Thideman-inspänning, gjorde jag det även på honom. När vi skrittade först gick han med näsan i vädret och ville inte alls samla sig. Fick honom att slappna av lite, men aldrig tillräckligt. Hanschen tyckte vi skulle spänna in lite mer på Thidemanen, jag har dem alltid inspännda på det lösaste, och då tog han väl lite stöd i den, men gick inte helt avslappnat och rund. Jag kännde tidigt att detta inte är en häst som passar mig helt, så mitt fokus låg på att tänka på min sits (fram med höften, släpp ner skänklarna och mer stöd i stigbygeln) och inte så mycket på hästen. Tror den taktiken passade Frippe rätt bra.

Vi övade mycket på övergångar, bland annat en övning på volt där vi på öppna delen skulle göra skänkelvikning och sedan fatta galopp och galoppera ett fjärdedels varv. Gjorde som vanligt också en del öppnor och slutor. Det gick helt okej, men Frippe var som sagt spännd i de flesta övningarna, så det kändes väl inte så bra. Mot slutet blev han dock jättepigg och ville gärna galoppera! Det tillsammans med att han spände sig gjorde att han tryckte ihop sig till ett litet krutpaket. Men efter några galoppsteg slappnade han av lite bättre.

Även fast det kändes sådär, sa Hanschen att jag var på rätt väg med mitt arbete med Frippe så det var ju bra. Fick även höra efteråt av andra från gruppen att de tyckte Frippe såg avslappnad ut, då han vanligtvis gärna går med huvudet rakt upp i luften och sparkar i väggar. Så det var ju bra iaf! Men jag kommer nog inte rida honom igen...

Nästa vecka är sista lektionen för terminen, och för mig på DJRK. Kommer förmodligen rida där en del och ta lektioner ändå, men inte i en fast grupp.

Julshow på Täljö 12/12

Ja jag vet, jag har varit usel på att uppdatera bloggen! Jag kan bara ursäkta mig med att jag varit sjuk, igen! och haft massor att göra på jobbet. Men nu ska jag nog få iväg ett inlägg från söndagens julshow!

Täljö hade annordnat en julshow, som bl a innehöll hopptävling täljö mot svinninge, hundhoppning/agility, luciatåg med alla oss från svinninge, dressyruppvisning till musik samt rasparad.

Jag skulle hoppa Glen i tävlingen och rida henne i rasparaden. Amanda skulle ride Glen i luciatåget, så hon fick rida dit henne medan jag åkte i förväg för att hjälpa till med hinder osv. När de ko alla från Svinninge till ridhuset såg jag att Glen inte såg hel ren ut i bak. Efter luciatåget berättade Amanda att Glen gått omkull i ett dike påvägen dit. Hon var lite svullen och varm och hade några småsår, och markerade i skritt, så det blev ingen hoppning för oss, så trist! Nu verkar hon tack och lov mycket bättre, så det var nog ingen fara, men vi tar det lugnt med henne i några dagar för säkerhetsskull..

Men jag fick låna en annan häst, Beljano, jättefin Arab, av en i stallet så jag kunde vara med ändå! Har aldrig suttit på hästen förrut, men han var jättetrevlig och det kändes inte som om vi hade några problem med att komma överrens. Hoppade 50 cm, och det gick hur bra som helst! Han hade lite konstiga gångarter, så avstånden mellan kombinationerna blev sådär, men det va ju så lågt så det gjorde inget. Sjukt kul var det, och jag hoppas att jag får hoppa honom igen! Ägaren sa att om inte Glen är bra i benet till hoppträningen nästa vecka, får jag gärna hoppa Jano. Så skönt att hoppa i en riktig hoppsadel igen också! Fick tillbaka lite självförtroende igen och det behövdes! Tyvärr vann Täljö mot oss rätt rejält, men det gjorde inget :) Svinninge vann iaf hundhoppningen, där vi var bäst! Amanda vann med sin hund Lilith och två kom Mia och Sting.

Fick rida Jano i rasparaden också, vilket var kul. Hade förberett en massa texter, vi har ju rätt många olika raser i vårt stall, så det blev lyckat! Tyvärr var det många som hunnit gå då, då det blev rätt sent och kallt. Till nästa år kan jag tipsa Täljö om att börja tidigare med showen, kanske redan vid halv ett.?

Har inte så mycket bilder från showen tyvärr, men här är ett på Amanda och sötaste Glen innan de rider iväg till Täljö:


Videologg från hoppträningen 6/12

Här kommer en liten film från vår hoppträning. Det är först Micke och Acke som hoppar, sen jag och Glen.
Ni får gärna kommentera min ridning, men då ska det vara konstruktiv kritik!! Men eftersom detta är min blogg och inte Mickes, ska ni inte kommentera hans ridning.




Några punkter som jag och Micke kom fram till (tack snälla Micke för att du kan vara kritisk mot mig, höhö;)). Dock ska det kommas ihåg att jag inte har lätt för att rida i jockeysadel:

* Aningen långa läder, bör korta något hål till
* Klämmer lite med lår och knä, måste trampa ned mer i stigbygeln och hitta balansen där
* Håller balansen i tyglarna, vilket kommer utav punkten ovan. Fixar jag sitsen och balansen leder det i sig till att jag blir mer följsam och mjuk i händerna
* Aningens för framåtlutad

Några bra saker var:

* Inte mer framåtlutad! Kunde varit värre, med jockeysadel i åtanke..
* Bra vägar
* Bra blick, för det mesta
* Jag är lugn och andas lugnt genom hela banan, inte nervös


Ingen dressyrträning 7/11

Ikväll blir det ingen dressyrträning för mig! Jag ska nämligen på julbord med jobbet på Hasselbacken. Har ju blivit sådär vuxen nu och det får man inte missa då. Så träningen fick komma i andra hand, lite trist menmen.


Källa: kostdoktorn.se

Hoppträning 6/12

Gårdagens hoppträning blev lite av en besvikelse över mig själv och min sits.

Vi hade fått lov att börja ta fram hinder en halvtimme tidigare, dvs 19.30, vilket är jätteskönt för det betyder ju att vi kan börja fortare och komma hem fortare! Vi skulle träna banhoppning och svängar eftersom vi på söndag ska hoppa bana, en liten intern tävling grannstallen emellan.

I början gick det bra. Glen kändes pigg och lyssnade fint på mina hjälper, kanske något okoncentrerad emellanåt, men inte så det blev något problem utav det. Trodde hon skulle vara mycket värre med tanke på hennes tokbrunst i söndags! Sedan när vi skulle hoppa högre hinder blev det total pankaka! Glen hoppade superfint, hon fick till ett språng som var så perfekt och hon hoppade med hela ryggen verkligen! Har aldrig hoppat så med mig förrut, så det är jättebra. Ett tecken på att det går åt rätt håll och att jag bara jobbar henne på rätt sätt i träningen, jättekul verkligen! Vi fick det på film, snälla Anna som hade kamera med sig, så ska försöka få ut det på bloggen.

Problemet var dock inte Glen utan jag själv. Jag kan inte hoppa, jag har ingen sits och ingen balans! Iof kan jag skylla på sadeln. Hoppar ju just nu i Glens gamla jockeysadel, vilket inte ger mig något stöd alls. Jag flängde runt som en liten vante när det blev högre än 80 cm, och Glen supersnygga hopp kunde jag ju inte samla upp vid landning utan jag flög fram på hennes hals och kämpande för att hålla mig kvar.

*suck, blir så besviken på mig själv. Jag tycker att jag ska ha så pass bra sits att jag ska kunna hoppa även i jockey eller dressyrsadel, vilket jag också har provat tidigare och det blev också katastrof! Så jag känner mig lite otaggad för hoppningen på söndag. Blir nog så att vi bara hoppar 80 cm, och mest bara tar oss runt. Vi måste hitta en bra hoppsadel snart! Vet ju att Dominus Hopp med vid bom funkar bra för Glen, men hittar inga som säljer den och det finns inga beggagnade! Har lagt ut en annons på Hästnet, får se om jag får något svar på den... Men snart känns det som om vi får åka till Mustang och prova ut en ny sadel, situationen blir ju ohållbar utan sadel och det går inte att vänta och vänta på en Dominus!

Hur som helst, i övrigt gick träningen bra. Glen hoppade som sagt jättesnyggt, trots vanten på ryggen, och när vi skulle byta galopp över hinder gjorde hon det utan problem och landade varje gång i rätt galopp, vilket tidigare har varit ett problem, så jag var helnöjd med henne! Det är verkligen så roligt när träningen ger effekt! Vi fick beröm av Anna-Karin som sa att vi varit bäst på just det, vilket var lite av träningens syfte idag. Kul!

Mia och Dick hoppade superbra med! Dick tyckte det var så kul, men vägrade vid ett tillfälle så Mia flög av! Eller nja, det var någon blandning av avsittning/avramling men det räknas! Så Mia har lovat att baka tårta, mums.

Vi var tillbaka till strax innan tio så det var skönt att inte vara så sen hem! Hemvägen var så mysig, riktigt drömlandskap vi red igenom! Vi tyckte det var som att vara i filmen Narnia, synd att det inte syns så bra på kort på kvällen. Kan lägga in en kort på mig i stallet när jag gör Glen stooora hönät, hon får 12kg och det är inte lätt att bära när man är liten som jag, nätet var i princip lika stort och tungt som jag! Kännde mig som en lite tomte. Men håll till godo :)



Förresten, fick ett par termoridbyxor av snälla Tomas, som han inte kunde ha. Helskodda med dragkedjor på sidorna och jättevarma och sköna! Så skönt, nu slipper jag köpa ett par!

Jag är med och tävlar om...

Nu är jag med i en ny bloggtävling hos Loviocius.




Mysig snöritt

Just ja! Glömde berätta om vår mysiga snöritt i fredags!
Jag lyckades få med mig Carro ut och rida, hon fick låna Pascal. Micke och Mia var också med, och vad mysigt vi hade det!

Vi red på förmiddagen och det snöade lite men var ljust och fint ute, och som sagt inte så kallt. Vi bestämde oss för att ta en lite längre runda, genom skog och ängar. Alla hästarna var pigga och glada, speciellt Glen! Hon tog varje chans hon kunde att öka takten, speciellt när jag i den snårigaste delen av skogen låg på hennes hals, då passade hon på att springa iväg. Just när jag inte har någon koll alls! Typiskt busGlen... Men det var kul. Vi såg alla ut som snögubbar när vi kom ut från skogen, men värst var nog Mia och Dick!

Fick några härliga bilder från turen, några ser ni här:

 

Mia på Dick och Carro på Pascal



Jag och Glen i mitten. Vi ser såå små ut bredvid Acke!



Snögubbarna Mia och Dick


Longeringslektion och varmare väder

Nu har det blivit varmare igen ute, det är verkligen inte kul när snön smälter och hästarna får jättestyltor... Hoppträning ikväll, det blir till att ta med hammaren o slå ut styltor innan träningen gissar jag. Vi måste ju rida ute en bit för att komma till ridhuset, och n'är det är så här slaskigt vill man ju inte ta transporten helst.

Nåja, igår hade jag en longeringslektion för en tjej i stallet. Det gick rätt bra tycker jag, lite teori först och sen longerade hon Glen. Jag behövde bara visa lite i början men sen fick hon göra allt själv. Glen var duktig som vanligt utom mot slutet, efter att hon blivit skrämd av några som skulle ta ner en massa prylar från loftet. Då hoppade och studsade hon som hon aldrig gjort förr när jag longerat och ville inte riktigt slappna av igen. Hon fick skritta lite och sedan ledas en stund för att slappna av, vi var ändå i princip klara när hon började hoppa omkring som en unghäst. När hon skrittade runt på volten såg jag att hon brunstade så då var det ju inte så konstigt att hon var så busig. Som det fullblodssto hon är kan hon bli rätt knäpp när hon brunstar!

Fikade lite i stallet sedan, vi har det verkligen så mysigt i vårt stall! Alltid trevliga människor och vi ordnar så bra fester! Verkligen toppenstall!

Var och handlade lite foder till Glen och passade på att köpa en pannlampa på Granngården, jag hoppas den blir bra och lyser bra, det är så mörkt när vi rider hem från hoppträningen på måndagar. Så den ska testas ikväll :)


Tröstar mig med lite torsdagsmys, hästtidn...

img_0709 (MMS)

Tröstar mig med lite torsdagsmys, hästtidningar och julmust...


Svar: Torv, spån eller halm?

Siri ställde i sin blogg följande frågor om det underlag som andra har i sina hästar boxar:

1. Vad står din häst på för strö?
2. Vad är bra med just den sorten? Finns det någon nackdel?
3. Har du permanentbädd eller mockar du ut allt kiss varje dag?
4. Om du har bädd, strör du då på med kalk eller stalosan för att ta bort lukt och annat äckelpäckel?

5. Mockar du på något speciellt sätt? Ex. vallar längs boxväggarna, som en kulle i mitten, helt horisontellt längs hela bädden osv.

Här kommer mina svar:

1. Torv
2. Egentligen det ända vi får ha, för bonden som ska använda det som gödsel på sina åkrar. En annan fördel är väl att det är rätt lättmockat. Nackdel är att det blir väldigt mörkt i boxen, det dammar, har man balarna ute fryser dem och blir väldigt svårhanterliga.
3. Permanentbädd, men kommer det blöta upp till ytan mockar jag bort det.
4. Jag bör strö över kalk om det blir blött, men slarvar mycket med det... mockar som sagt bort det blöta istället och strör över torrt.
5. I princip helt plant, kanske lite tunnare där jag lägger höet/längst fram i boxen. Om jag lägger in en ny torvbal hackar jag inte sönder hela helt utan lämnar några "kakor" som hästen kan få roa sig med. Men efter någon dag jämnar jag till bädden.




Besvikelse...

Känner för tillfället en viss besvikelse...

Igår fick jag ett samtal från en vän, som berättade att en som hon känner som jobbar hos en mycket duktig dressyrryttare/tränare, som tävlar internationellt, sökte akut efter en vikarie, då hennes vikarie hade drabbats av en akut olycka. Jobbet var en månad, och skulle innefatta stallarbete, ridning och träning m.m. Mat och husrum ingick och jag kunde ta med Glen, vilket skulle vara perfekt för vidareutbilda henne. Min kompis rekomenderade mig och jag blev självklart jätteglad! Detta passar in perfekt i mitt liv just nu, då jag är lite osäker på vad jag vill göra i framtiden och en avstickare är precis vad jag behöver. Plus att jag gärna i framtiden arbetar med något hästrelaterat, även om det bara skulle vara på fritiden, och en bra referens är alltid bra att ha då.

Allt verkade i prinicip klart, jag skulle bara prata med min nuvarande chef om att få ledigt i en månad, vilket egentligen inte är något problem men vill gärna ha det helt grönt innan jag säger ja. Då får jag ett sms där står att tjejen som blivit akut "sjuk" kunde arbeta trots allt!

Att man blir så besviken! Det är trist när man är helt inställd på att göra något som man verkligen ser fram emot och sen blir det inte av! Nåja, hon sa att hon skulle komma ihåg mig om de skulle behöva hjälp vid ett annat tillfälle, men då kanske det inte passar in i min livssituation. Nej, nu får jag gaska upp mig.

Har trots allt som mål nu att i vår ta hästskötarexamen (som jag borde ha gjort under min hästhållningsutbildningJälla men missade då att skicka in papprena...), så det är något att se fram emot!


Dressyrträning 30/11

Igår var det dressyträning på DJRK. Jag fick Royal som jag red på kandar, en väldigt trevlig och sympatisk häst att rida. Jag gillar honom! Han är dock hemsk att göra i ordning! När jag kom in i boxen tryckte han sig mot väggen och studsade upp och ner med frambenen. Tur att man inte är rädd av sig, men jag litar inte för fem öre på hans ben och tänder!

Hur som helst, igår tränade vi mycket öppnor och slutor, och övergång direkt från öppna till sluta. Jag tyckte det gick väldigt bra för oss, jag kunde säkert ha böjt honom mer dock i rörelserna. Red halva ridpasset utan stigbyglar, då Royals sadel är hemsk och har ojämna läder, så jag sitter helt snett! Men det gick bra, fick en tendens till att bli lite klämmig med benen bara tyvärr, men försökte tänka på det och endast hitta balans sitsen. Royal blev lite smått irriterad så fort jag blev klämmig så det var ju en bra påminnelse. Royal är väldigt bra på det viset för mig, han säger till och då kommer jag ihåg. Tyckte själv dock att det blev lite segt traven men det skyller jag på stiglädrena då jag itne kände att jag hade tillräckligt med balans själv för att kunna öka på som jag ville! Fick till en riktigt härlig högergalopp också, som jag var jättenöjd med! Fick beröm från andra i gruppen efteråt så det var kul! Synd att ingen filmade eller fotade just då.

Jag älskar att rida med kandar! Jag blir mycket känsligare i handen, eftersom man är tvingad till det när man sitter med en stark bettsling, och hästen lyssnar perfekt!


2 bilder på Royal i stallet, innan lektionen


Julrea hos S.E.G. Company

Vill bara tippsa om julrean på S.E.G. Company! Sjukt mycket snygga och bra märkesprodukter till både häst och ryttare, till väldigt låga priser (om du frågar mig). Jag har redan gjort en beställning på ca 2400 kr. Hoppas att de skyndar sig så jag får hem allt snart snart!

Hittar ni något som ni vill ha, kommer ni att beställa från S.E.G. Company?


StandardBasic


RSS 2.0