Glen fortfarande halt

Glen är fortfarande halt, och mycket värre dessutom, vilket är jättetråkigt. Pratade med Mia igår, som är stallansvarig, och hon hade kollat på henne och tydligen är hon varm och har en tydlig puls i höger hov, så det verkar som om det kan vara en hovböld, usch! Martin, hovslagaren, ska komma ut antingen idag eller imorgon och titta på det. Hoppas verkligen att det inte är allvarligt!

Så hoppträningen idag för Uffe Joahnsson blir inställd för vår del, super trist! Nästnästa vecka hade jag funderingar på att anmäla mig till en hopptävling på Roslagens Rid- och körklubb, men det ser ju mörkt ut nu. Vi får ser vad Martin säger.


Blev ingen tävling, för glen är halt :(

imag0230 (MMS)

Blev ingen tävling, för glen är halt :(


Två vänner äter ur samma skål! :)

imag0127 (MMS)

Två vänner äter ur samma skål! :)


Markarbete och hoppning 24/5

Glömde ju helt bort att skriva om lektionen som Mia hade för mig i tisdags! Tanken med lektionen var markarbete, studs samt lite coaching från Mia för att få Glen att ta rundare språng och sätta under sig bättre, vilket hon långt ifrån gjorde i lördags. Vi hade haft en liten hopptävling i stallet då. Jag hoppade 90 cm, och förrutom att vi hela tiden rev första hindret (ett kryss med en bom över, så jag tror inte Glen såg den övre bommen ordentligt för hon var i med frambenen hela tiden!) så var vi felfria banan igenom, så när som på att jag kom fel i omhoppningen men den hoppade vi om och då gick det bra. Problemet i helgen var dock att nästan alla språng var rakt upp och ner och extremt flacka! Nu förstår jag att jag håller henne för kort, och inte ger henne tillräckligt med tygel över hindrena. Inte så att det är extremt, men Glen behöver just nu extra mycket tygel, då hon fortfarande inte kan samla sig på ett helt tillfredsställande sätt.

Hur som helst, upplägget för dagen var som sagt markarbete, med lite studs samt bommar i form av solfjäder. Jag testade att rida med graman på Glen, vilket i början gick väldigt bra. Hon gick stadigt och framåt och det var inga problem. Värmde upp med en del voltarbete, skänkelvikningar samt öppnor, och hon kändes fin. Allteftersom hon och jag blev tröttare blev hon dock tyngre och vill hänga sig i gramanen och då var det svårt att få henne att bära sig själv. Det hjälpte en del med många ”unghästhalvhalter”, dvs innerskänkel + halvhalt i yttertygel, men trötta blev vi båda två. Solfjädern var riktigt svårt, tyckte inte att jag fick till någon bra böjning i något varv. Lite bättre tyckte Mia att böjning var när vi gjorde en mindre volt, men jag tyckte det kändes sådär. Trott blev Glen, för det var jobbigt att lyfta på benen, samtidigt som hon skulle böja sig och trava på! Ska nog försöka öva på denna lite mer i nästa vecka.

Studsen gick nästan ännu värre, och den var inte särskilt hög, max 40 cm! Här var hon jättetung och det var knappt att jag kunde hålla henne i trav. Hon fick till och med plats med två galoppsprång emellan studsarna! Suck… Mia minskade avståndet och då gick det lite bättre men det var långt ifrån bra. Försökte med att länga gramanen så att jag knappt använde den, men det hjälpte inte.

Vi avslutade med att ta av gramanen, och då blev Glen genast pigg och glad! Mia satte upp en oxer med ett hjälphinder innan, ett galoppsprång emellan. Den hoppade vi några gånger och Mia höjde allt eftersom. Det gick jättebra och Glen kändes super! Det var länge sedan det kändes så bra som det gjorde då, så det var skönt. Problemet för oss har nog varit att jag inte ger henne tillräckligt med eftergift över hindret så Glen har inte kunnat/vågat hoppa ordentligt över hindren. Nu får jag överdriva det ett tag för att både hon och jag ska få tillbaka lite självförtroende. Vi hoppade kanske fyra gånger och avslutade när den bakre bommen låg på 1,05. Dock hade vi lätt kunnat hoppa högre än så, men det gäller att sluta när det känns bra. J

På söndag är det KM i Bogesund, 90 cm, som jag planerar att vi ska vara med på. Efter idag och de sista sprången över oxern tror jag att det kommer gå superbra! Madde ska följa med som hästskötare, den bäst som finns! :)

 
Fina språng från helgen


Extremt fult och hemskt språng! Jag borde verkligen ha släppt ut henne mer, usch hemsk bild...


Miniexamen och avmaskningsproblem!

Igår kom jag iväg lite tidigare ifrån jobbet för att Charlottes (från Nääs) elever, som går någon ridutbildning på John Bauer-gymnasiet skulle ha en minivariant av hästskötarexamen i vårt stall. Glen skulle vara med, men endast som pyssel-häst. Så hon var ren och fin när jag kom med flätor i manen. De skulle även ha Riffi och Jano, alla snälla hästar så det gick superbra. De höll på och longera när jag kom och var i princip nästan klara. Efteråt hade vi en frågestund där jag först berättade om min examensdag och sedan fick de ställa en massa frågor till mig. Jag tror att de tyckte att det var givande, jag hade i alla fall tyckt att det var super om jag hade fått en sådan förberedelse.

Efteråt tog jag en promenad till Mia för lite fika. Känner mig så duktig, 15 minuters effektiv gång, mycket bra för att vara jag. När hon slutade åkte vi till Arninge och Granngården för att handla foder och Apoteket för att hämta ut maskmedel mot blodmask. Självklart hade de inte fått in det än, så det får vi hämta idag istället. Glen hade en stor mängd blodmask (lilla) efter täckprovet vi gjorde i förra veckan. Redan förra året hade hon mycket ca 500, men nu var det ännu mer, över 700! Vi börjar misstänka att hennes maskar har blivit resistenta, men vi hoppas på att de inte är det. Enligt Stickan, vår veterinär, ska vi testa att ge henne två doser med någon veckas mellanrum nu, så får vi se hur det ser ut efter det.

Jag hoppas verkligen att det tar på maskarna! Jag vet inte om det finns något man kan göra om maskarna har blivit resistenta? Har försökt googla, men hittar endast förebyggande åtgärder, inte vad man ska göra när det inträffar. Är det någon som har något tips får ni gärna kommentera!
 


Vi använde oss av maskkontroll.se, 179 kr/häst om man har minst 3 hästar. Bilden är länkad och tagen från deras hemsida.


Dressyrträning 23/5

Igår red jag till Nääs Gård för att rida en dressyrlektion för Jenny Hellström, från Bogesund. Jenny är jättebra och rider själv för Kristian von Krusenstjeirna och Maria Holmqvist, som varit stallchef på Östermalms Ridskola tidigare där jag rider ibland. Marias stil gillar jag mycket, har ridit för henne ett par gånger, så det känns lite hemma att rida för Jenny som har liknande filosofi.

Eftersom det tog ca en 20 – 30 minuter att rida dit, med både trav och lite galopp, var Glen framriden och klar för lektion så vi red endast en halvtimme för Jenny, men det räcker. Det jag behöver träna mer på är att få Glen att trampa under sig bättre, bli stadigare och ha en bättre egen balans samt att använda bakdelen mer, och detta var syftet med lektionen idag.

Jag fick börja med lite lätt lagom skrittövningar på volt, tempoväxlingar, halter och samtidigt kolla av min egen sits. Därefter övergick vi i trav, och fortsatte med åttor, där voltbytet skedde i skritt. Mycket noggrant med att böjningen blir korrekt utförd från min sida, dvs mjuk innerhand och vinkla axel inåt/bakåt samt titta inåt. Det gick jättebra i höger varv men i vänster hade vi svårare. Kändes som att min vänster skänkel/höft var mycket stelare än höger, så var lite svårt tyckte jag att få till en bra känsla där!

Därefter började vi med lite galopp-inslag på halva volten. Glen gjorde helt okej fattningar, men kan bli lite trött, det är ju jobbigt. Då tipsade Jenny mig om att knacka lite med innerskänkeln tills hon går framåt/fattar bra galopp. Då gick det lättare, tänk att man själv inte kan komma på sådana enkla småsaker, men det är ju därför jag rider för tränare, för att komma ifrån alla olater och få tips. Sedan red vi hela volten i galopp, ställde utåt, ställde inåt genom att endast vinkla fram ytteraxel, minska och öka volter samt tempo. Det gick rätt bra, och Glen bar sig mycket fint! Var supernöjd med henne! Jag blir dock lite feg vid tempoökningarna och vågar inte trycka på Glen ordentligt för jag är rädd att tappa henne, i form, tempo osv. Men här sa Jenny något riktigt klokt. Jag ska aldrig tappa Glen, för det är hon som ska gå själv, i egen balans. Jag ska endast tänka på mig själv att jag sitter bra och gör rätt, så är det upp till Glen att sköta sig själv.

Så nu är det bara hem och öva öva öva! Vill kunna hitta samma känsla själv, utan hjälp, samt att jag måste tänka själv på min egen sits. Måste ju kunna rida bra även utan någon som tittar!

I eftermiddag ska några gymnasieelever ha en förberedande hästskötarexamen i stallet, endast praktiska delar. Det blir Glen, Jano, Pascal och lilla Poppe som får vara med. Glen ska endast bli iordninggjord för häst vid hand, eftersom jag ska rida lektion för Mia ikväll. Vi ska träna lite minihoppning/markarbete, med graman! Detta för att försöka få henne att sätta under sig bättre och hoppa med rundare språng. Hon har hoppat extremt flackt och jobbigt den senaste tiden, rakt upp och ner! Så vi hoppas på att detta kanske kan bidra till lite gymnastik för henne.


Lägger in en månad gammal bild på mig och Glen, tagen med min mobil vid skymning därav den dåliga kvaliten... Min sits är väl inte den bästa här, men det är det jag övar på! :D


Hästskötarexamen

Har ju helt glömt bort att berätta hur det gick på min examensdag!

Det började med att jag var så nervös att jag inte kunde sova på hela natten. Vaknade flera gånger och trodde klockan var 12 på dagen, helt säker på att jag försovit mig, när klockan egentligen bara var tre eller fyra. När jag väl sov drömde jag en massa stressdrömmar att jag ramlade av hästen och inte kunde någonting och att allt gick fel.

Hur som helst, gick upp vid sex och åkte hemifrån kvart i sju. Resan dit gick bra, lite köer på essingeleden men helt okej, och jag hittade med hjälp av Eniro rätt direkt. Det tog ca en timme och tio minuter.

När jag kom dit visade det sig att vi var åtta personer som skulle göra provet. Först fick lite information om hur dagen var upplagd, presentation av bedömarna och så fick vi alla presentera oss lite kort. Efter det var det dags för två skriftliga prov, ett i hästkunskap och ett i foderlära. Dessa skulle vi skriva klart på 45 minuter (!) så det var lite stressigt. Jag tyckte det kändes helt okej på båda proven, någon liten miss här och var men i det stora hela helt okej.

Därefter skulle vi göra i ordning våra hästar för ridprovet, som var väldigt simpelt. Mina hästar passade inte mig alls utan var väldigt tråkiga, tyckte jag. Red ca 20 minuter på den första, sedan byte och kanske 15 minuter på den andra. Vi fick rida olika ridvägar, i alla gångarter och stå i lättsits. Sedan bytte vi tillbaka till den första hästen som vi red, som vi skulle visa häst vid hand. Tillbaka in i stallet, av med sadel och sedan direkt tillbaka in i ridhuset igen. Min häst var väldigt enkel att komma ihåg: okänd stam, brun, vita hår i pannan, inga tecken på frambenen, vita fläckar på bakbenen. Hon var även väldigt enkel att föra så det momentet kändes också väldigt bra.

Efter häst vid hand hade vi longering. Två hästar gjordes i ordning, och man fick vänta på sin tur utanför ridhuset. När jag kom in och tog min häst, fick jag först svara på några frågor om longering. Därefter sätta igång direkt. Väldigt simpelt, då min bedömare i princip sa åt mig hela tiden vad jag skulle göra, och samtidigt fråga mig hur jag tyckte tempot var och inspänningarna var.

Sedan fick vi välförtjänt luncha. Jag hade ingen mat med mig och åkte in till Nyköping centrum för att käka. Hittade en trevlig restaurang, men var fortfarande så nervös att jag inte kunde äta så satt där väldigt kort. På väg tillbaka körde jag såklart vilse, men efter att ha kört något varv runt (Nyköping är väldigt litet!), hittade jag tillslut rätt. Detta gjorde såklart stressen ännu större!

Efter lunchen hade vi ett muntligt prov i foderlära och hästkunskap. Hästkunskapsprovet bestod i att dels namnge eller berätta användningsområde till ett antal föremål, knoppa man och linda arbetsbandage. Det gick väldigt snabbt och lätt, någon sak som jag inte visst vad det var men kom på i efterhand. Hästen jag knoppade var supersnäll och sänkte huvudet så det blev riktigt fina och runda knoppar på henne. Foderprovet var lite svettigare. Det stod flera fodersorter uppraddade på ett bord, som jag skulle namnge, gruppera och berätta om. Provledaren ställde en massa följdfrågor till varje foder också. Därefter gick han igenom det skriftliga provet som vi gjort på förmiddagen och ställde de frågor som man inte riktigt svarat rätt på en gång till. Jag var klar med foderdelen på 20 minuter, men vissa var inne i nästan en timme!

Sedan var det bara att vänta på reslutat. Oj så nervös jag var då! Fick vänta i nästan två timmar, och på den tiden hann man gå igenom hela dagen i huvudet och komma på alla möjliga fel som man själv tyckte att man hade gjort. Tillslut blev jag inkallad och fick höra att....

 


... JAG BLEV GODKÄND! :D

 


Imorgon hästskötarexamen!

Imorgon är det äntligen dax för mig att göra hästskötarexamen! Ända bort till Nyköping ska jag!

Har väntat i cirka 5 år på detta! Jag skulle nämligen ha tagit den redan för fem år sedan, när jag gick på Jälla och hästhållning, men då glömde jag att skicka in anmälningsblanketter och annat, då jag sista terminen mest läste teoretiska ämnen. Sedan dess har jag sagt att jag någon gång ska ta examen i detta. Jag vill ju trots allt ändå ha papper och diplom på att jag har kunskaperna.

Nu när det bara är några timmar kvar är jag riktigt nervös! Jag kan ju det mesta, har läst Hästhållning i praktiken både framlänges och baklänges, men man vet ju aldrig! Kan gå hur som helst när man väl är där, och jag vet ju inte hur examen är upplagd, vilket är det som gör mig mest nervös. Jag tycker att jag har tillräckligt med kunskaper, teoretisk och praktiskt, för att klara provet imorgon, men jag kan ju aldrig förbereda mig för det oväntade.

Jaja, det är väl som alla andra saker i livet. Om det nu inte skulle gå vägen imorgon, så vet jag ju hur examen är upplagd på ett annat sätt och jag vet då vad jag behöver öva mer på, vilket säkert gör att jag vid tillfälle nr 2 (för jag ska ta examen!) kommer att vara mindre nervös och då kommer det att gå galant.

Nej så ska jag inte tänka, jag kommer klara det imorgon! Wish me luck! :)

På kvällspromenad med ville!

imag0113 (MMS)

På kvällspromenad med ville!


Bloggtävling!



Klicka på bilden för att komma till Showjumpers blogg och tävlingen

Gott med färskt grönt gräs säger glen! :D

imag0106 (MMS)

Gott med färskt grönt gräs säger glen! :D


Förbereder inför hästskötarkursen som jag ...

imag0098 (MMS)

Förbereder inför hästskötarkursen som jag och Mia ska hålla i stallet med start på lördag. Visst får barnen fina gröna mappar? Ett tack till Studiefrämjandet i Stockholm som har fixat dem!


Ny sadel påväg!

Måste bara berätta att jag äntligen har hittat och köpt en sadel! :D

Det blev en Dominus Hopp med vid bom, 17,5''. Den ska skickas idag så förhoppningsvis har jag den i början på nästa vecka! O vad jag längtar!

Ska ringa Gabriella (min sadelutprovare, equiterapeft och massör) så får hon komma ut och kolla på den, men den borde passa tycker jag då jag har provat andra likadana sadlar..


Bilder på min nya fina sadel!



RSS 2.0